Comisia Europeană: Grecia nu poate renunţa la euro fără să iasă din Uniunea Europeană

Dacă Grecia decide să părăsească zona euro, va fi nevoită să iasă şi din Uniunea Europeană, potrivit termenilor tratatelor UE, a anunţat joi Comisia Europeană (CE).

Urmărește
599 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Grecia nu poate renunţa la euro fără să iasă din Uniunea Europeană

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Tratatul european nu prevede retragerea unei ţări din zona euro fară ieşirea din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tratatele confirmă ceea ce am spus, nu prevăd o ieşire din zona euro fără ieşirea din UE, aceasta este situaţia în momentul de faţă", a declarat Karolina Kottova, purtător de cuvânt al CE.

Kottova a răspuns astfel unei întrebări privind prevederile tratatelor UE pentru o ţară care iese din zona euro, dar nu s-a referit în mod special la vreun stat membru.

Guvernul Greciei este în pragul prăbuşirii, după ce premierul George Papandreou a şocat luni liderii mondiali şi pieţele financiare cu propunerea organizării unui referendum legat de al doilea plan de salvare.

Liderii din zona euro au explicat clar că un astfel de referendum va fi de fapt unul privind apartenenţa Greciei la uniunea monetară.

Papandreou a prezidat joi o şedinţă extraordinară de Guvern, la care ministrul de Finanţe s-a declarat împotriva referendumului, după ultimatumul dat de liderii Franţei şi Germaniei.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel i-au spus miercuri lui Papandreou, la Cannes, că Atena nu va mai primi niciun cent până când nu îşi va demonstra angajamentele faţă de zona euro.

Grecia ar fi trebuit să primească în această lună o nouă tranşă de împrumut de 8 miliarde de euro, esenţială pentru a evita încetarea de plăţi.

Potrivit CE, locul Greciei este în zona euro, existând instrumente pentru a asigura acest lucru.

"Vedem Grecia în zona euro, există instrumentele necesare şi a fost încheiat un acord. În ceea ce ne priveşte, este singura opţiune", a spus Kottova.

Tratatul UE nu prevede opţiunea ca un stat să iasă din uniunea monetară din care fac parte în prezent 17 ţări, dar există posibilitatea părăsirii Uniunii Europene.

În articolul 50 al tratatului se spune că "orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu propria constituţie".

Pentru a ieşi din UE, o ţară trebuie să anunţe liderii Uniunii şi să negocieze termenii ieşirii.

Legislaţia nu va mai fi aplicată unei ţări chiar şi fără negocierea termenilor de ieşire, după doi ani de la notificarea liderilor.

Dacă vrea să revină în Uniune, o ţară trebuie să repete toate procedurile de aderare.

Un jurist al Băncii Centrale Europene (BCE), Phoebus Athanassiou, a arătat într-o lucrare intitulată "Retragerea şi expulzarea din UE şi EMU" (uniunea monetară europeană n.r.), din decembrie 2009, că, în cazul ieşii din UE, o ţară nu poate păstra euro, ci va fi nevoită să adopte o monedă proprie.

Grecia poate decide în mod unilateral să păstreze euro fără să facă parte din Sistemul European al Băncilor Centrale, precum San Marino, Monaco sau Vatican, dar va fi lipsită de avantajul de a devalozia moneda pentru creşterea competitivităţii şi susţinerea creşterii.

Grecia ar trebui totodată să îşi retragă contribuţia la capitalul BCE şi rezervele valutare, dar să îşi asume participarea sa la pierderile pe care BCE le va suferi din cauza deţinerilor de obligaţiuni elene.

Fostul preşedinte al BCE Jean-Claude Trichet a declarat în ianuarie 2010, în legătură cu această lucrare, că reprezintă punctul de vedere personal al autorului şi nu reflectă în mod necesar opinia băncii.

Analiştii consideră că ieşirea din zona euro nu este justificată economic, costul fiind cu mult mai mare decât beneficiul devalorizării monedei şi stabilirii propriilor dobânzi.

Părăsirea zonei euro ar atrage, printre altele, default-ul datoriilor (încetarea de plăţi), care vor fi în continuare exprimate în euro, dar care vor fi plătite cu o monedă depreciată puternic, probabil drahma, la care Grecia a renunţat în 2001.

Sistemul bancar elen probabil se va prăbuşi, întrucât grecii vor încerca să îşi retragă în avans depozitele, fiind posibile tulburări sociale.

Ieşirea din zona euro va duce şi la taxe vamale pe toate exporturile Greciei în UE.

Grecia va pierde şi fondurile structurale plătite ţărilor din Uniune ale căror economii sunt sub media UE.

Statul elen a primit 4,9 miliarde de euro din fondurile de dezvoltare de 20,2 miliarde de euro alocate Greciei pentru intervalul 2007-2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici