Comisia Europeană îşi intensifică sprijinul pentru refugiaţii din Ucraina

Comisia Europeană a prezentat marţi sprijinul pe care UE îl pune la dispoziţie pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, precum şi ţările UE care primesc aceste persoane.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană îşi intensifică sprijinul pentru refugiaţii din Ucraina

Potrivit unui comunicat al CE, suma de 500 de milioane de euro din bugetul UE este direcţionată pentru a face faţă consecinţelor umanitare tragice ale războiului, atât în interiorul Ucrainei, cât şi în alte ţări. Din această sumă, s-a trimis deja ajutor umanitar în valoare de 90 de milioane de euro – 85 de milioane în Ucraina şi 5 milioane în Moldova – pentru alimente, apă, asistenţă medicală, adăposturi şi pentru a contribui la acoperirea nevoilor de bază ale persoanelor cele mai vulnerabile.

De asemenea, prin activarea mecanismului de protecţie civilă al UE, milioane de bunuri, printre care vehicule, kituri medicale, corturi, pături şi saci de dormit, au ajuns deja la cei aflaţi în dificultate în Ucraina, în timp ce ţărilor învecinate Moldova, Polonia şi Slovacia li se acordă asistenţă suplimentară pentru a-i sprijini pe cei care fug din calea războiului.

De asemenea, CE a emis orientări pentru a-i ajuta pe poliţiştii de frontieră din statele membre să gestioneze în mod eficient sosirile la frontierele cu Ucraina şi pentru a reduce timpul de aşteptare, menţinând în acelaşi timp un nivel ridicat de securitate.

CE notează că agenţiile UE pun la dispoziţie personal suplimentar şi expertiză pentru a sprijini statele membre, de exemplu 49 de membri ai personalului Frontex au fost trimişi la frontierele UE-Ucraina şi Moldova-Ucraina şi 162 – în România, iar Moldova va primi o sumă suplimentară de 15 milioane de euro pentru a contribui la gestionarea situaţiei.

De asemenea, UE a activat Directiva privind protecţia temporară, oferindu-le persoanelor care vin din Ucraina drept la asistenţă socială, acces la piaţa muncii şi la educaţie.

Comisia a anunţat că adoptă propunerea legislativă privind „Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa” (CARE), care va oferi o flexibilitate suplimentară pentru finanţarea unei game largi de măsuri de sprijinire a persoanelor care fug din Ucraina, din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul social european (FSE) şi Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). De exemplu, aceste fonduri de coeziune pot fi cheltuite pentru a se realiza investiţii în educaţie, ocuparea forţei de muncă, locuinţe, servicii de sănătate şi de îngrijire a copiilor şi, în cazul FEAD, pentru a se oferi asistenţă materială de bază, cum ar fi alimente şi îmbrăcăminte.

CE anunţă că, pentru a sprijini în continuare statele membre, rata excepţională de cofinanţare de 100 % aplicată ca răspuns la pandemie va fi prelungită cu un an. În plus, aproximativ 10 miliarde de euro din fondurile Asistenţei de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei („REACT-EU”) din 2022 sunt deja disponibile şi pot fi utilizate, de asemenea, pentru a finanţa acţiuni de sprijinire a celor care părăsesc Ucraina.

„Trăim în prezent, în Europa, vremurile cele mai întunecate de la cel de Al Doilea Război Mondial. Civilii sunt primele victime ale războiului lipsit de sens pe care Putin l-a pornit împotriva Ucrainei. UE va sprijini şi va proteja persoanele care fug de agresiunea Rusiei – indiferent de cetăţenie, indiferent de locul din care provin. De asemenea, UE îşi va mobiliza toate instrumentele pentru a-i ajuta pe cei care găzduiesc aceste persoane”, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici