Comisia Europeană nu poate avea încredere deplină în Sofia după cinci ani de monitorizare

Comisia Europeană (CE) nu poate avea deplină încredere în Bulgaria, după cinci ani de monitorizare, arată proiectul de raport cu privire la MCV.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană nu poate avea încredere deplină în Sofia după cinci ani de monitorizare

Comisia Europeană nu poate avea încredere deplină în Sofia după cinci ani de monitorizare (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Conform cotidianului bulgar Trud, România se află în aceeaşi poziţie. Sofia este criticată pentru minizarea importanţei reformelor judiciare şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, în timp ce România este criticată pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept şi separarea puterilor, scrie cotidianul bulgar, citat de agenţia Focus News. Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este menţinut atât pentru Sofia, cât şi pentru Bucureşti, pe o perioadă nedefinită, iar următoarele rapoarte urmează să fie prezentate la sfârşitul lui 2013 şi, respectiv, la sfârşitul lui 2012.

Bulgaria a înregistrat progrese tangibile la nivelul cadrului legislativ în ansamblu, potrivit proiectului raportului, dar provocarea constă în acoperirea unor lacune în probleme-cheie, scrie cotidianul citat de agenţie, adăugând că un regres major este lipsa unor direcţii clare la nivelul politicilor. Bulgaria va atinge obiectivele MCV dacă accelerează procesul reformelor, îşi asumă mai multe angajamente şi le permite magistraţilor să stabilească ritmul, continuă ziarul.

De asemenea, CE doreşte o unitate în acţiunile autorităţilor bulgare şi o abordare sincronizată a schimbărilor, potrivit aceleiaşi surse. În pofida cooperării de succes cu alte state membre UE în reducerea infracţiunilor transfrontaliere, crima organizată rămâne o provocare crucială pentru Bulgaria, se arată proiectului de raport, scrie sursa citată.

Proiectul de raport menţionează o intensificare a semnalelor cu privire la licitaţiile publice, cumpărarea de voturi, corupţia la nivel înalt şi lacune în declaraţiile de avere ale funcţionarilor publici de rang înalt, continuă sursa citată, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu apără independenţa sistemului judiciar, adaugă aceasta.

Înaintea raportului, cotidianul Trud l-a citat pe ministrul de Interne Ţvetan Ţvetanov declarând, într-un interviu pentru BNT, că se aşteaptă la un raport corect şi obiectiv. De asemenea, cotidianul Standart citează critici ai Guvernului care subliniază că menţinerea MCV reprezintă o veste proastă pentru Cabinet, care arată că CE şi-a pierdut speranţa că în sistemul judiciar bulgar poate avea loc o reformă. În schimb, susţinătorii puterii sunt citaţi afirmând că este un lucru pozitiv, lipsa specificării unui termen însemnând, în opinia lor, că MCV poate fi anulat oricând.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici