Comisia Europeană oferă 16 milioane de euro pentru jurnalism

Comisia Europeană anunţă că a lansat trei noi linii de finanţare în valoare totală de 16 milioane de euro pentru susţinerea presei libere şi combaterea dezinformării în Europa, prin programul „Europa creativă".

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană oferă 16 milioane de euro pentru jurnalism

CE oferă 16 milioane de euro pentru jurnalism

Prima cerere de propuneri va finanţa acţiuni privind pluralismul şi colaborarea, pentru promovarea parteneriatelor jurnalistice, şi va avea o valoare totală de 10,5 milioane de euro.

Acţiunea privind pluralismul vizează organizaţiile care pot constitui şi distribui fonduri către mass-media de ştiri din sectoare care prezintă un interes deosebit pentru democraţie, în timp ce acţiunea privind colaborarea urmăreşte să sprijine propunerile de colaborare transfrontalieră între mass-media de ştiri, punând accentul pe modele de afaceri inovatoare şi pe proiecte jurnalistice, în întreaga Europă.

O altă cerere de propuneri, în valoare de 3 milioane de euro, vizează crearea unui sistem de răspuns rapid care va monitoriza în mod sistematic şi cuprinzător încălcările libertăţii presei şi a mass-mediei în întreaga UE, precum şi în ţările care participă la programul „Europa creativă” şi în ţările candidate. Obiectivul general este ca această monitorizare să permită colectarea de date şi de informaţii mai bune cu privire la riscurile legate de libertatea şi de pluralismul mass-mediei, informează CE.

Pe lângă acestea, 2,5 milioane de euro sunt dedicate proiectelor transfrontaliere inovatoare care contribuie la consolidarea competenţelor în ceea ce priveşte alfabetizarea mediatică din Europa şi la limitarea efectelor negative ale dezinformării. Granturile vor încuraja schimbul de cunoştinţe cu privire la practicile de alfabetizare mediatică, precum şi consolidarea acestora, dincolo de frontierele naţionale, culturale şi lingvistice.

Aceste cereri de propuneri din cadrul programului „Europa creativă” fac parte dintr-un sprijin mai larg acordat de UE sectorului mass-mediei de ştiri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici