Comisia Europeană propune norme pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice

Comisia Europeană propune norme la nivelul UE pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Acestea sunt răspândite pe scară largă în întreaga UE şi se estimează că afectează una din 3 femei din UE.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune norme pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice

Directiva propusă de Comisia Europeană va incrimina violul definit pe baza lipsei consimţământului, mutilarea genitală a femeilor şi violenţa cibernetică, unde sunt incluse partajarea neconsensuală de imagini intime, urmărirea cibernetică în scopul hărţuirii, hărţuirea cibernetică, incitarea cibernetică la violenţă sau la ură.

Noile norme consolidează, de asemenea, accesul victimelor la justiţie şi încurajează statele membre să pună în aplicare un mecanism de ghişeu unic, ceea ce înseamnă că toate serviciile de sprijin şi protecţie ar trebuie să fie situate în acelaşi loc. Victimele ar trebui să poată solicita despăgubiri în cursul procedurilor penale.

Propunerea solicită, de asemenea, luarea unor măsuri adecvate şi specializate de protecţie şi de sprijinire, de exemplu, prin intermediul liniilor de asistenţă telefonică gratuite şi al centrelor de primire în regim de urgenţă în caz de viol. Aceasta prevede, totodată, sprijin pentru grupurile cu nevoi specifice sau grupurile expuse la riscuri, inclusiv pentru femeile care fug din calea conflictelor armate.

„Doresc ca Europa să fie de partea femeilor, oferindu-le protecţie şi sprijin. Îmi doresc o societate în care violenţa împotriva femeilor să fie în primul rând prevenită, iar atunci când totuşi se produce, autorii să fie deferiţi justiţiei şi condamnaţi. A venit vremea justiţiei şi egalităţii. De aceea prezentăm astăzi norme adecvate care să accelereze schimbarea”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Potrivit CE, violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică sunt răspândite pe scară largă în întreaga UE şi se estimează că afectează una din 3 femei din UE. Una din două femei a fost victima hărţuirii sexuale. Una din 20 de femei declară că a fost violată. Violenţa online este, de asemenea, în creştere, vizând în special femeile din viaţa publică, precum cele implicate în jurnalism şi politică. Una din dou femei tinere s-a confruntat cu violenţa cibernetică pe criterii de gen. Femeile se confruntă, de asemenea, cu acte de violenţă la locul de muncă: aproximativ o treime din femeile din UE care s-au confruntat cu hărţuirea sexuală au fost victime ale acestui tip de hărţuire la locul de muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici