Comisia Europeană propune un IMPOZIT comunitar pentru companii precum Google şi Facebook

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un proiect care prevede introducerea unei taxe digitale la nivel comunitar, impusă în funcţie de zona obţinerii profitului, nu de locul în care se află sediul companiilor din domeniul tehnologiei informaţionale.

Urmărește
2484 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune un IMPOZIT comunitar pentru companii precum Google şi Facebook

Comisia Europeană propune un impozit comunitar pentru companii precum Google şi Facebook

"Comisia Europeană a propus miercuri noi reglementări pentru a se asigura că activităţile de afaceri din domeniul digital sunt taxate într-un mod corect şi care să favorizeze creşterea economică în spaţiul Uniunii Europene. Măsurile propuse vor face Uniunea Europeană lider mondial în domeniul conceperii de legi fiscale adecvate economiei moderne şi erei digitale", anunţă Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Propunerile de acum intervin în contextul în care statele membre caută soluţii permanente şi durabile pentru a asigura o distribuire corectă a impozitelor obţinute din activităţile online, după cum liderii UE au solicitat în mod urgent în octombrie 2017. Profiturile din activităţi lucrative precum comercializarea de date şi conţinut nu intră sub incidenţa reglementărilor fiscale aflate în vigoare în prezent", subliniază Comisia Europeană.

Comisia Europeană a prezentat două propuneri legislative care ar urma să conducă la "impozitarea mai corectă" a activităţilor digitale în Uniunea Europeană. "Prima iniţiativă vizează reformarea reglementărilor fiscale pentru companii, astfel încât profiturile să fie înregistrate şi impozitate în zona în care companiile au interacţiuni semnificative cu utilizatorii prin canale digitale. Aceasta este soluţia pe termen lung preferată de Comisia Europeană. A două propunere răspunde apelurilor din numeroase state membre pentru introducerea unui impozit interimar care să acopere principalele activităţi digitale care în prezent nu intră sub incidenţa reglementărilor în UE", explică Executivul UE.

"Se va considera că o platformă digitală va avea o prezenţă impozabilă ori o prezenţă permanentă într-un stat membru dacă îndeplineşte unul dintre următoarele criterii: este depăşit pragul de venituri anuale de şapte milioane de euro într-un stat membru; există peste 100.000 de utilizatori într-un stat membru într-un an fiscal; sunt semnate peste 3.000 de contracte de afaceri pentru servicii digitale între o companie şi utilizatori într-un an fiscal", continuă Comisia Europeană.

În privinţa taxei interimare, aceasta va avea rolul impozitării imediate a activităţilor care în prezent ies de sub incidenţa reglementărilor, precum veniturile obţinute din vânzarea de spaţiu publicitar online, din comercializarea de alte produse ori servicii online.

"Impozitele vor fi colectate de statele membre în care se află utilizatorii şi se vor aplica doar companiilor care au cifre de afaceri anuale de peste 750 de milioane de euro pe plan global şi de 50 de milioane de euro în UE. Acest lucru va garanta faptul că firmele mici din domeniul tehnologiei informaţionale (start-up) şi alte companii mici nu vor avea sarcini fiscale suplimentare. Dacă noua taxă digitală va avea cota de 3%, se estimează că statele membre UE vor primi impozite de cinci miliarde de euro pe an", precizează CE.

Propunerile vor fi prezentate Consiliului UE şi Parlamentului European.

Agenţia de presă Reuters a prezentat recent un proiect de document care arăta că Executivul UE intenţiona să impoziteze marile companii din domeniul tehnologiei digitale, precum Amazon, Google şi Facebook, în funcţie de criteriul locului în care sunt utilizatorii, nu de cel al sediului. Proiectul are obiectivul creşterii gradului de impozitare pentru companii precum Amazon, Google şi Facebook, acuzate de ţări ale Uniunii Europene că achită impozite prea mici prin redirecţionarea profiturilor spre state care au sisteme fiscale avantajoase, precum Luxemburg şi Irlanda. Planul este asemănător cu propunerea Franţei de instituire a unei taxe fiscale de egalizare, idee susţinută de state europene mari. Însă proiectul riscă să atragă opoziţia ţărilor mici, care se tem că devin mai puţin atrăgătoare pentru companiile multinaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici