Comisia Europeană: Prune, struguri şi ale produse din Republica Moldova ar trebui să ajungă pe pieţele europene

Uniunea Europeană facilitează creşterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova, astfel că ar trebui să ajungă în curând pe pieţele europene fără tarife cantităţi mai mari de prune, struguri şi alte produse agricole din această ţară.

Urmărește
391 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Prune, struguri şi ale produse din Republica Moldova ar trebui să ajungă pe pieţele europene

Comisia Europeană a propus un regulament care permite îmbunătăţirea temporară a accesului pe piaţă pentru celelalte şapte produse din Moldova care fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Acesta este un gest de solidaritate a UE menit să ajute Moldova să facă faţă pierderii principalelor sale pieţe şi centre de tranzit pentru aceste produse agricole esenţiale ca urmare a războiului de agresiune nejustificată purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei afectează în mod grav nu numai economia Ucrainei, ci şi pe cea a vecinilor săi şi a vecinilor noştri, în acest caz Moldova. Decizia de astăzi, care a mărit de peste două ori cantităţile a şapte contingente pentru principalele exporturi agricole din Republica Moldova, este un semn tangibil al solidarităţii UE”.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi comisar pentru comerţ, a declarat: „Capacitatea Moldovei de a face schimburi comerciale cu întreaga lume a fost afectată grav de războiul violent şi ilegal declanşat de Rusia. Prin facilitarea accesului pe piaţă al principalelor produse agricole, UE ajută Moldova să redirecţioneze schimburile comerciale afectate. Acest lucru îi va ajuta în mod direct pe producătorii moldoveni, sprijinind rezilienţa economică a ţării în actualele circumstanţe dificile. UE îşi intensifică încă o dată eforturile de sprijinire a unui vecin european”.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Sper că această măsură fără precedent îi va ajuta pe producătorii moldoveni să atenueze unele dintre presiunile pieţei pe termen scurt. Pe termen lung, îi încurajăm pe omologii noştri moldoveni să investească în capacităţi de prelucrare şi în producţia cu o valoare adăugată mai mare. Creşterea în continuare a calităţii produselor lor va contribui la consolidarea poziţiei producătorilor moldoveni pe piaţa UE. Suntem pregătiţi să oferim asistenţă tehnică în acest sens”.

Practic, toate produsele moldovene pot intra deja în UE fără tarife vamale în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA).

Măsurile propuse acoperă celelalte şapte produse pentru care exporturile din Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireşe şi suc de struguri. Regulamentul măreşte de peste două ori– pentru o perioadă de un an – cantităţile din aceste produse care pot fi importate fără taxe vamale din Moldova în UE. Volumele potenţial scutite de taxe vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane EUR, inclusiv aproximativ 10 milioane EUR pentru prune şi 27 de milioane EUR pentru struguri de masă.

Această liberalizare suplimentară a importurilor în UE îi va ajuta pe producătorii şi exportatorii moldoveni să depăşească pierderile de pe piaţă pe care le-au suferit ca urmare a războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Alături de accesul sporit la transportul rutier în UE (în prezent în curs de negociere între Moldova şi UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze în mod considerabil exportul de produse moldovene către şi prin UE. În plus, suntem deschişi să discutăm despre continuarea liberalizării reciproce, ceea ce ar face ca UE şi Moldova să avanseze cu încă un pas în direcţia liberalizării totale a comerţului.

În prezent, propunerea trebuie să fie analizată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Republica Moldova beneficiază începând din 2014 de un acord de asociere cu UE, inclusiv de acordul privind zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA). Acest sistem comercial preferenţial a permis Moldovei să profite de eliminarea tarifelor la exporturile către UE ale tuturor mărfurilor, cu excepţia a şapte produse agricole. Moldova se bucură, de asemenea, de un acces sporit la piaţa serviciilor din UE şi de condiţii de investiţii mai bune. La rândul său, Moldova s-a angajat să îşi apropie legislaţia de acquis-ul UE într-o gamă largă de domenii. Măsurile temporare şi excepţionale propuse de Comisia Europeană vor sprijini şi vor stimula în continuare fluxurile comerciale existente din Moldova către UE şi vor sprijini economia Moldovei. Acest lucru este în conformitate cu principalele obiective ale Acordului de asociere, care sunt de a stabili condiţiile pentru consolidarea relaţiilor economice şi comerciale, conducând la integrarea treptată a Moldovei pe piaţa internă a UE, precum şi de a contribui la consolidarea democraţiei şi a stabilităţii politice, economice şi instituţionale în Moldova.

De asemenea, UE sprijină Moldova cu asistenţă financiară semnificativă pentru a ajuta această ţară să facă faţă situaţiei create de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici