Comisia Europeană recomandă separatiştilor din Transnistria să accepte ajutorul Chişinăului

Autorităţile din regiunea separatistă Transnistria ar trebui să înceteze să mai respingă ofertele de aprovizionare cu energie alternativă, a declarat Comisia Europeană, în contextul în care tensiunile politice au crescut după ce Rusia a întrerupt fluxul de gaze naturale.

Urmărește
827 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană recomandă separatiştilor din Transnistria să accepte ajutorul Chişinăului

Sute de mii de persoane din Transnistria au rămas fără apă caldă şi căldură după ce Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul de tranzit prin Ucraina.

„Am înţeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie şi, de asemenea, asistenţă umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe.

Conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat ofertele moldoveneşti de a furniza gaze de pe piaţa europeană şi a refuzat ofertele de ajutor umanitar, potrivit Politico.

„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chişinăul pentru a aborda situaţia în interesul populaţiei locale”, a declarat Hipper.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Moscova că a creat această criză. „Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el.

„Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin faptul că au staţionat ilegal trupe militare acolo şi nu permit nimănui să ajute regiunea”, a spus Recean.

Transnistria a rămas autonomă după căderea Uniunii Sovietice şi găzduieşte peste o mie de soldaţi ruşi.

Potrivit lui Recean, criza ar putea duce în cele din urmă la sfârşitul independenţei autodeclarate a Transnistriei. „Obiectivul nostru este să reintegrăm ţara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la faptul că Rusia a trebuit să îşi retragă trupele pentru ca noi să o putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluţie paşnică la acest conflict”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici