- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană: România şi Bulgaria trebuie tratate corect. Ambele sunt pregătite pentru aderarea la Schengen
MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, adăugând că, în opinia Comisiei Europene, "ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen".
Comisia Europeană: România şi Bulgaria trebuie tratate corect. Ambele sunt pregătite pentru aderarea la Schengen (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)
"Legătura între MCV şi aderarea la Schengen trebuie clarificată. MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat", a declarat, miercuri, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, precizând că această poziţie a mai fost exprimată anterior de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
El a adăugat că "Bulgaria şi România trebuie tratate cu corectituduine". "Ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen", a spus Gray.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
România trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, prezentând rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria.
"Notăm accelerarea de către ICCJ a condamnărilor în cazurile de corupţie la nivel înalt", a spus Mark Gray, adăugând că raportul notează totodată ca element pozitiv intrarea în vigoare a noului Cod Civil.
El a mai spus că s-au înregistrat "progrese în combaterea corupţiei odată cu adoptarea unei legislaţii corespunzătoare privind confiscarea".
"Şi DNA şi ANI au făcut progrese", a mai spus Mark Gray.
Purtătorul de cuvânt al CE a adăugat că s-au înregistrat şi domenii unde "este nevoie de măsuri suplimentare ale României pentru a-şi îndeplini obiectivele asumate". "Trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală", a spus Gray.
El a adăugat că e nevoie de "noi reguli privind numirea, iar transparenţa şi onoarea sunt esenţiale în cazul fiecărui judecător".
"Este necesară aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie", a mai spus el.
Gray a adăugat că rapoartele adoptate de CE privind MCV "sunt o fotografie a ceea ce s-a întâmplat" în România şi Bulgaria de la ultimele rapoarte, din iulie 2011.
"Aceste rapoarte conţin doar o evaluare tehnică. Aceste rapoarte nu conţin - insist, nu conţin - o evaluare politică", a mai spus Mark Gray.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO