Comisia Europeană trage un semnal de alarmă în privinţa inflaţiei din România: Riscă să depăşească limita stabilită de BNR

România nu a mai respectat încă din anul 2016 prevederile Legii responsabilităţii fiscale, iar inflaţia continuă să crească, urmând să depăşească limita impusă de BNR, a declarat, vineri, Isabel Grilo, şef de unitate la Direcţia Generală pentru Afaceri Economice şi Financiare din Comisia Europeană.

Urmărește
689 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană trage un semnal de alarmă în privinţa inflaţiei din România: Riscă să depăşească limita stabilită de BNR

De asemenea, reprezentanta Comisiei Europene este îngrijorată de necolectarea impozitelor şi conformarea fiscală din România.

„ Un element care este o sursă de procupare, de îngrijorare, este presiunea inflaţionistă care se acumulează şi poate aţi şi simţit-o direct. Inflaţia a crescut şi urmează să crească în continuare, probabil va depăşi limita superioară stabilită de BNR ca ţintă fixată. (...) Regulile fiscale în cazul României apar în Legea responsabilităţii fiscale şi stabileşte o serie de reguli care din păcate nu s-au aplicat încă din 2016. În România există o serie de reguli care au fost ignorate sau pur şi simplu ocolite. Este o preocupare, ele există cu un motiv”, a declarat Isabel Grilo, şef de unitate la Direcţia Generală pentru Afaceri Economice şi Financiare, Comisia Europeană.

Oficialul european a adăugat că a fost constatată şi o creştere a deficitului contului curent.

„Şi inflaţia de bază a crescut, ceea ce înseamnă că există motive de îngrijorare şi trebuie să ne gândim la măsuri pentru a limita această evoluţie a inflaţiei. Acestea sunt motivele pentru care suntem îngrijoraţi de opţiunile fiscale ale României, vedem creşteri ale deficitului fiscal, observăm o creştere a deficitului contului curent”, a precizat Isabel Grilo.

Reprezentanta Comisiei Europene şi-a exprimat îngrijorarea şi în privinţa colectării impozitelor din România.

„Este nevoie de a îmbunătăţi colectarea impozitelor şi conformarea fiscală. Impozitele în diverse domenii. Un aspect foarte vizibil al acestei colectări insuficiente, anume TVA. Care ar trebui să fie veniturile din TVA. Nu se colectează o parte importantă. Vedem o mare diferenţă între situaţia din România şi media UE. Este peste 36% în România şi media de 12% în UE. Asta duce la creşterea deficitului”, a mai spus Isabel Grilo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici