- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (06.04.2022, 18:36)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană trimite aviz motivat Maltei în problema „paşapoartelor de aur”
Comisia Europeană a decis miercuri să trimită un aviz motivat Maltei cu privire la programul acestei ţări de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, cunoscut şi sub denumirea de sistemul „paşaport de aur”.
Urmărește
743 afișări
Comisia consideră că acordarea cetăţeniei UE în schimbul unor plăţi sau investiţii prestabilite, fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză, reprezintă o încălcare a dreptului UE.
„Valorile europene nu sunt de vânzare. Programele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie subminează esenţa cetăţeniei UE şi au implicaţii pentru Uniune în ansamblul său. Orice persoană care deţine cetăţenia unui stat membru al UE este în acelaşi timp cetăţean al UE. Cetăţenia UE conferă automat dreptul la liberă circulaţie, acces la piaţa internă a UE şi dreptul de a vota şi de a fi ales în cadrul alegerilor europene şi locale. Riscurile inerente acestor programe au fost evidenţiate, din nou, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. În recomandarea sa din 28 martie, Comisia a subliniat faptul că statele membre care încă aplică programe de dobândire a cetăţeniei prin investiţie trebuie să le pună capăt imediat. Recomandarea invită, de asemenea, statele membre să asigure controale stricte ale programelor de acordare a dreptului de şedere investitorilor. Permisele de şedere acordate în temeiul acestor programe resortisanţilor ruşi sau belaruşi, care fac obiectul sancţiunilor UE în contextul războiului din Ucraina, ar trebui retrase imediat”, transmite CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
La 20 octombrie 2020, Comisia a decis să trimită Maltei o scrisoare de punere în întârziere prin care îi solicita să pună capăt programului său de dobândire a cetăţeniei prin investiţie şi, ulterior, a trimis Maltei o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, la 9 iunie 2021, în urma introducerii de către Malta a unui nou program de acest tip la sfârşitul anului 2020.
În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Malta a suspendat recent acest nou program în cazul resortisanţilor ruşi şi belaruşi.
„Deşi această măsură a fost pozitivă, Malta continuă să aplice programul pentru toţi ceilalţi resortisanţi şi nu şi-a exprimat intenţia de a-l opri. Comisia consideră că acest tip de program încalcă principiul cooperării loiale din TUE şi încalcă însuşi statutul cetăţeniei Uniunii, astfel cum este prevăzut în tratate (articolul 20 din TFUE). Prin urmare, Comisia a decis să transmită Maltei un aviz motivat astăzi (miercuri - n.r.)”, mai arată CE.
Malta are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la avizul motivat al Comisiei. În cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.
Programele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie sau sistemele „paşaport de aur” permit unei persoane să dobândească o nouă cetăţenie pe baza unei plăţi sau a unei investiţii, în absenţa unei legături reale cu ţara de naturalizare. Aceste programe sunt diferite de programele de acordare a dreptului de şedere investitorilor (sau „vizele de aur”), care permit resortisanţilor ţărilor terţe, în anumite condiţii, să obţină un permis de şedere pentru a locui într-o ţară din UE.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe