Prima pagină » Știri externe » Comisia LIBE a aprobat un proiect care desemnează Gibraltarul ca fiind „colonie” britanică

Comisia LIBE a aprobat un proiect care desemnează Gibraltarul ca fiind „colonie” britanică

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect de lege care defineşte Gibraltarul ca fiind o „colonie” a Marii Britanii, decizie calificată drept „complet nepotrivită” de către autorităţile de la Londra, potrivit Euronews.
Comisia LIBE a aprobat un proiect care desemnează Gibraltarul ca fiind „colonie” britanică

Proiectul a fost aprobat cu 38 de voturi pro şi opt împotrivă după săptămâni de negocieri şi după retragerea controversată a calităţii de raportor a europarlamentarului britanic Claude Moraes. Acesta a declarat că înlocuirea sa a venit „după o lungă campanie de intimidare”.

Documentul include o notă de subsol care stipulează că „Gibraltarul este o colonie a Coroanei Britanice. Există o controversă între Spania şi Marea Britanie cu privire la suveranitatea asupra Gibraltarului, un teritoriu pentru care trebuie găsită o soluţie în acord cu rezoluţiile Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite”.

Parlamentul European urmează să voteze proiectul joi pentru ca legea să intre în vigoare până pe 12 aprilie, noul termen-limită pentru Brexit.

Europarlamentarul spaniol Esteban Gonzalez Pons a declarat că acest document arată că Spania „a obţinut sprijinul instituţiilor europene în disputa legată de Gibraltar”. „Gibraltarul este parte a familiei Marii Britanii şi are o relaţie constituţională matură şi modernă cu Marea Britanie. Acest lucru nu se va schimba ca urmare a ieşirii noastre din UE. Toate părţile ar trebui să respecte dorinţa cetăţenilor din Gibraltar de a fi britanici”, se mai arată în comunicat.

Teritoriul este administrat de Marea Britanie începând cu anul 1704, iar în prezent are statutul de „teritoriu britanic de peste mări”. Spania a încercat în repetate rânduri să recupereze suveranitatea asupra Gibraltarului şi chiar a propus un acord bilateral prin care să aibă suveranitate comună cu Marea Britanie, acord respins de Londra. Locuitorii teritoriului au respins, printr-un referendum organizat în 2002, o eventuală propunere de suveranitate comună.