Comisia ONU a descoperit noi dovezi ale torturii în masă a ucrainenilor

Comisia internaţională independentă de anchetă privind Ucraina a identificat noi dovezi care demonstrează existenţa unor modele comune de tortură aplicate de autorităţile ruse împotriva civililor ucraineni şi a prizonierilor de război în teritoriile ocupate ale Ucrainei şi în Federaţia Rusă.

Urmărește
444 afișări
Imaginea articolului Comisia ONU a descoperit noi dovezi ale torturii în masă a ucrainenilor

Comisia ONU a descoperit noi dovezi ale torturii în masă a ucrainenilor

Comisia a anunţat acest lucru luni, în ultima sa actualizare adresată Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, informează Ukrinform.

„Răspândirea geografică extinsă a locaţiilor şi prevalenţa modelelor comune în modul în care este comisă tortura demonstrează că aceasta a fost utilizată ca o practică obişnuită şi acceptabilă, cu un sentiment de impunitate”, a declarat Comisia.

Investigaţiile suplimentare ale Comisiei privind cazurile de tortură oferă dovezi că „autorităţile ruse au comis acte de tortură în regiunile ucrainene pe care le-au ocupat”, iar „noile dovezi întăresc concluzia anterioară a Comisiei, conform căreia tortura comisă de autorităţile ruse a fost generalizată”.

„Comisia a identificat elemente comune suplimentare în utilizarea torturii de către autorităţile ruse, consolidând concluzia sa anterioară că aceasta a fost sistematică. Un element este consecvenţa practicilor violente aplicate în centrele de detenţie unde au fost deţinuţi ucraineni în Federaţia Rusă, precum şi reproducerea acestor practici în mai multe penitenciare mari din zonele ocupate ale Ucrainei. Un alt element comun care reiese din probe indică o utilizare coordonată a personalului din serviciile specifice ale Federaţiei Ruse implicat în tortură în toate centrele de detenţie investigate de Comisie”, se arată în actualizare.

Violenţa sexuală, element comun frecvent utilizat

Comisia a menţionat că un alt element comun este utilizarea frecventă a violenţei sexuale, în principal împotriva victimelor de sex masculin, ca formă de tortură în aproape toate aceste centre de detenţie.

În plus, Comisia ia act de mărturiile foştilor deţinuţi cu privire la personalul penitenciarelor din Federaţia Rusă, care se referă la ordinele de aplicare a tratamentelor brutale. Mărturiile ilustrează, de asemenea, faptul că, în unele centre de detenţie, autorităţile ruse de rang superior au ordonat, au tolerat sau nu au luat nicio măsură pentru a opri astfel de tratamente.

Comisia a continuat să documenteze atacurile cu arme explozive care au afectat obiective civile în zone populate, având consecinţe devastatoare. Ea a investigat atacuri care au vizat instituţii medicale, obiecte culturale, clădiri rezidenţiale şi supermarketuri în teritorii aflate sub controlul guvernului ucrainean.

„Continuându-şi investigaţia privind valurile de atacuri la scară largă ale Federaţiei Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei - unele dintre acestea având ca rezultat întreruperi de curent care au afectat milioane de civili - Comisia a găsit noi dovezi ale impactului acestor atacuri asupra sănătăţii şi bunăstării populaţiei”, se menţionează în actualizare.

Comisia internaţională independentă de anchetă privind Ucraina a fost înfiinţată de Consiliul pentru Drepturile Omului la 4 martie 2022, conform Rezoluţiei 49/1, pentru a investiga toate presupusele încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului, încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi infracţiuni conexe în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici