Comitetul Nobel cere Chinei să îl elibereze pe Liu Xiaobo

Preşedintele comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a cerut Chinei să îl elibereze pe Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010, vineri, la Oslo, în timpul unei ceremonii simbolice de înmânare a acestei distincţii disidentului chinez.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Comitetul Nobel cere Chinei să îl elibereze pe Liu Xiaobo

Comitetul Nobel cere Chinei să îl elibereze pe Liu Xiaobo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Liu nu a făcut decât să îşi exercite drepturile civice. Nu a făcut nimic rău. El trebuie eliberat", a declarat Jagland, potrivit căruia Constituţia chineză garantează în mod oficial libertatea de exprimare şi dreptul de a critica aparatul de stat.

"Mulţi vor întreba dacă, în pofida puterii sale actuale, China nu manifestă o anumită slăbiciune, considerând necesară detenţia unui om timp de 11 ani pentru simplul motiv că şi-a exprimat opiniile privind modul în care ţara sa trebuie guvernată", a spus Jagland.

Fostă figură marcantă a mişcării din piaţa Tiananmen din 1989, Liu Xiaobo ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii statului" după ce a fost coautorul Cartei 08, un text care solicită democratizarea Chinei.

În absenţa sa, un scaun gol şi un uriaş portret al laureatului zâmbind îl reprezentau simbolic pe Liu Xiaobo în Primăria din Oslo unde avea loc ceremonia care, ca o coincidenţă de calendar, a avut loc la exact doi ani de la publicarea Cartei.

Actriţa norvegiană Liv Ullmann urma de asemenea să citească declaraţii optimiste şi încurajatoare făcute de Liu Xiaobo, chiar după condamnarea sa, în ziua de Crăciun a anului 2009.

Considerându-l pe Liu Xiaobo drept un "criminal", China a depus eforturi de culise pentru limitarea impactului ceremoniei de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace, cerând altor ţări să nu asiste la aceasta şi ameninţându-le cu anumite "consecinţe" pe statele care îl sprijină pe disident.

Aproape 20 de state, printre care China, Rusia, Afganistan, Cuba, Venezuela, Iran şi Irak, au declinat invitaţia "din diverse motive", potrivit Institutului Nobel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici