„Avem în vedere măsuri cuprinzătoare pentru organizarea unor jocuri sigure, chiar şi fără ca vaccinurile să devină o condiţie”, a declarat secretarul şef al cabinetului Katsunobu Kato într-o conferinţă de presă, potrivit JapanTimes.
Vaccinările ar trebui să înceapă în Japonia până la sfârşitul lunii februarie, primele categorii vaccinate fiind cadrele medicale, urmate de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, la sfârşitul lunii martie, apoi persoanele cu afecţiuni preexistente şi cele care îngrijesc persoanele în vârstă.
Japonia a respins vineri un raport în care pretindea că oficialii consideră că anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo este inevitabilă, întrucât Statele Unite, Canada şi Australia au declarat că se pregătesc pentru competiţie.
Prim-ministrul Yoshihide Suga a insistat vineri că este „hotărât” să organizeze evenimentul „ca dovadă că omenirea va depăşi virusul”.
Îngrijorările au crescut pe măsură ce Japonia se luptă cu un al treilea val de infecţii cu coronavirus, sondajele arătând că aproximativ 80% dintre japonezi se opun găzduirii evenimentului în acest an.
Cu toate acestea, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, a declarat că nu există „niciun motiv” pentru ca aceştia să nu meargă înainte pe 23 iulie, conform programului.
Directorul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Michael Ryan, a declarat vineri că Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt încă viabile, dar sunt precauţi.
Japonia şi Comitetului Olimpic Internaţional au făcut pasul istoric al amânării Jocurilor în martie anul trecut, pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit în întreaga lume.
Vineri, directorul Comitetului Olimpic Australian, Matt Carroll, a exclus o altă retragere, considerând că rapoartele despre anularea Jocurilor sunt „zvonuri nefondate”.
Dar pe plan naţional există o îndoială crescândă, reprezentanţii opoziţiei din parlament cerând joi amânarea sau anularea evenimentului. Vineri, Asociaţia Medicală din Tokyo a solicitat ca evenimentul să se desfăşoare în spatele uşilor închise.