Compania MAL, acuzată că poluează în continuare mediul în vestul Ungariei

Compania ungară MAL, aflată la originea accidentului chimic soldat cu zece morţi pe 4 octombrie 2010, continuă să polueze mediul într-un sat situat în apropiere de Kolontar (vestul Ungariei), susţine filiala ungară a organizaţiei Greenpeace, citată de AFP.

Urmărește
7 afișări

"MAL continuă să deverseze în ape naturale substanţe puternic poluante provenind de la rezervoarele de noroi roşu", precizează Greenpeace.

"Concentraţia de arsenic, aluminiu şi carbon organic în pârâul Torna depăşeşte limitele", afirmă organizaţia.

Comunicatul Greenpeace se bazează pe rezultatele a două laboratoare, cel al Agenţiei pentru protecţia mediului (EPA), cu sediul la Viena, şi al companiei ungare Balint Analitika.

Compania cere Comisiei Europene să "acţioneze neîntârziat pentru ca Guvernul ungar", care deţine preşedinţia semestrială a UE, "să înceteze să mai ameninţe natura, fauna şi oamenii".

Greenpeace afirmă că, după ruperea rezervorului în octombrie 2009, compania MAL nu mai deţine suficiente rezervoare pentru stocarea substanţelor poluante, folosind astfel "un sistem de curăţare ilegală a apelor naturale".

Guvernul ungar încă nu a reacţionat la acuzaţiile Greenpeace.

Pe 4 octombrie, un rezervor fisurat al uzinei de bauxită-aluminiu de la Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, a cedat, deversând 700.000 de metri cubi de noroi roşu toxic în satele învecinate, Kolontar fiind cel mai afectat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici