- Home
- Externe
- LASHKAR GAH, AFGANISTAN, (05.10.2011, 21:04)
- Valentin Vidu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Companiile de telefonie mobilă din Afganistan întrerup zilnic semnalul, la presiunea talibanilor
Semnalul pentru telefonia mobilă este întrerupt în fiecare seară în mai bine de jumătate din provinciile din Afganistan, sub presiunea talibanilor, lucru care afectează comunicaţiile cu restul lumii, relatează New York Times.
Urmărește
504 afișări
Companiile de telefonie mobilă din Afganistan întrerup zilnic semnalul, la presiunea talibanilor (Imagine: Mediafax Foto)
Acest lucru ilustrează modalităţile noi şi mai subtile în care talibanii îşi etalează influenţa, în pofida faptului că unii generali NATO îi prezintă pe insurgenţi ca pe o forţă diminuată şi mai puţin capabilă să deţină controlul asupra unor zone geografice. Dar se pare că talibanii nu au nevoie să controleze tot atât de mult din teritoriul afgan ca în anii '90, când se aflau la putere, pentru a influenţa populaţia. Ei şi-au schimbat strategia, cu scopul de a-şi proiecta prezenţa în moduri mai sofisticate, prin tactici ca cea vizând telefonia, utilizând instrumente ale modernităţii, evitate anterior.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Oprirea semnalului telefonic le aminteşte câtorva sute de mii de afgani, dacă nu milioane, că talibanii deţin în continuare o influenţă substanţială asupra viitorului lor. Aceasta este doar o parte a unei schimbări mai largi de strategie, concentrată anterior pe intimidare, asasinate atent selectate şi atacuri teroriste limitate, dar spectaculoase. Evitând confruntări la scară largă cu forţele NATO, talibanii şi aliaţii lor din reţeaua Haqqani au reuşit să submineze negocierile de pace cu Guvernul preşedintelui Hamid Karzai.
Interviuri cu zeci de afgani sugerează că, pe întregul teritoriu al ţării, talibanii au împletit campanii teroriste special concepute la nivel local cu o nouă flexibilitate asupra unor probleme ca educaţia şi dezvoltarea afacerilor. Această combinaţie exploatează nesiguranţa care-i afectează pe afgani în legătură cu retragerea americană. Scopul este subminarea Guvernului afgan, prin a-i obliga pe oameni să se întrebe dacă acesta îi poate proteja. În paralel, ei urmăresc obţinerea imaginii unui grup mai deschis decât în anii '90, când au deţinut puterea.
În prezent, talibanii, care sunt etnici pashtuni, par să îşi atingă scopul mai ales în regiunile din sud, unde pashtunii sunt majoritari. "Moralul civililor de rând din Kandahar, Oruzgan, Helmand şi Kabul s-a aflat în iulie la cel mai scăzut nivel pe care l-am văzut vreodată", a declarat Ahmad Nader Nadery, adjunctul directorului Comisiei Independente Afgane pentru Drepturilor Omului. "Nu am văzut niciodată atât de multă anxietate, frică şi griji la afganii de rând şi la unii oficiali guvernamentali", a subliniat el, legând acest fenomen de retragerea trupelor străine.
Însă talibanii nu îşi pot pune în practică ideile, atât timp cât trupele NATO se află în Afganistan. Dar, în contextul actualului proces de tranziţie, nimeni nu se îndoieşte că forţele occidentale vor părăsi ţara. Astfel, în timp ce NATO subliniază că talibanii pierd teren din punct de vedere fizic, insurgenţii par să câştige spaţiu din punct de vedere psihologic, conchide New York Times.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe