- Home
- Externe
- BRUXELLES, (25.02.2016, 09:51)
- Roxana Maciuca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Componentele bombelor fabricate de Stat Islamic provin de la firme din 20 de ţări, inclusiv România
Firme din 20 de ţări, printre care se află şi România, sunt implicate în furnizarea de componente folosite de reţeaua teroristă Stat Islamic în fabricarea de bombe, susţine un studiu publicat joi, sugerând necesitatea ca guvernele şi firmele să monitorizeze fluxul echipamentelor produse.
Urmărește
4630 afișări
Componentele bombelor fabricate de Stat Islamic provin de la firme din 20 de ţări, inclusiv România (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)
Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, precizează că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.
Aceste dispozitive sunt produse în momentul de faţă la o "scală cvasi-industrială" de reţeaua teroristă, care utilizează echipamente foarte uşor de procurat precum fertilizatori chimici şi telefoane mobile, potrivit studiului realizat de CAR, pe o perioadă de 20 de luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În total, s-a descoperit că 13 firme din Turcia sunt implicate în furnizarea de astfel de echipamente, fiind ţara cu cele mai multe companii implicate, la nivel global, dintre statele luate în considerare în studiul respectiv. Locul următor este ocupat de India, de unde şapte firme ar fi furnizat astfel de componente organizaţiei teroriste.
"Aceste descoperiri confirmă îngrijorările la nivel mondial că forţele SI din Irak şi Siria se autosusţin - achiziţionând arme şi bunuri strategice, precum componente pentru fabricarea dispozitivelor explozibile improvizate, cu uşurinţă", a sublinita James Bevan, directorul executiv al CAR.
Vânzarea acestor componente ieftine şi mult mai uşor de procurat, dintre care unele nici nu fac obiectul licenţelor de export emise de guvern, este mult mai puţin monitorizată şi reglementată decât cumpărarea de arme.
Studiul arată că militanţii SI pot achiziţiona astfel de componente în mai puţin de o lună, ceea ce demonstrează o lipsă de monitorizare a fluxului echipamentelor din partea firmelor producătoare sau livratoare.
"Companiile au sisteme de contabilitate practice pentru a descoperi unde au plecat bunurile lor şi ar putea acţiona drept combatanţi în această luptă", a avertizat Bevan, adăugând că guvernul turc a refuzat să colaboreze cu institutul, astfel că nu s-a putut determina gradul de eficienţă al reglementărilor impuse de Ankara în vederea monitorizării cursului de întrebuinţare a acestor componente.
Citeşte şi: Aproape 5.000 de europeni antrenaţi de ISIS s-au întors acasă. "Ne putem aştepta la atacuri în Europa"
Citeşte şi: ISIS preia pentru scurt timp controlul asupra centrului unui oraş libian şi decapitează 12 militari
Reţeaua teroristă Stat Islamic deţine arii vaste din Siria şi Irak. Cercetătorii au avut acces la componentele utilizate de Stat Islamic în producerea de bombe prin intermediul miliţiei kurde siriene YPG, poliţiei federale irakiene şi forţelor guvernului regional din Kurdistan. Componentele au fost recuperate în timpul unor confruntări intense în oraşele irakiene al Rabia, Kirkuk, Mosul şi Tikrit şi oraşul sirian Kobani.
Institutul a precizat că a încercat să contacteze companiile aflate la originea componentelor, dar acestea nu au răspuns solicitărilor sau au declarat că nu sunt responsabile de ceea ce s-a întâmplat cu respectivele echipamente după ce nu au mai fost în custodia lor.
Firme din Brazilia, Austria, Cehia, Olanda, Elveţia, Olanda şi Rusia sunt implicate în furnizarea unor astfel de echipamente.
Cele mai multe detonatoare folosite de organizaţia teroristă au provenit de la şapte companii din India, fiind transportate legal şi furnizate unor entităţi din Liban şi Turcia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe