Comunitatea internaţională cere revenirea la procesul democratic în Egipt

Mai multe state, inclusiv Statele Unite, şi-au exprimat miercuri seara îngrijorarea după ce armata egipteană l-a demis pe preşedintele islamist Mohamed Morsi şi i-au recomandat Egiptului o revenire cât mai rapidă la procesul democratic.

Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului Comunitatea internaţională cere revenirea la procesul democratic în Egipt

Comunitatea internaţională cere revenirea la procesul democratic în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat "profund îngrijorat" la câteva ore după demiterea preşedintelui Morsi de către armată, a îndemnat la organizarea cât mai rapidă în Egipt a alegerilor pentru un nou Guvern civil.

De asemenea, Barack Obama a anunţat să va cere agenţiilor şi ministerelor competente să studieze "implicaţiile" legale pe care le are noua situaţie asupra ajutorului financiar din partea Statelor Unite, acordat anual Egiptului şi care, în conformitate cu legile americane, nu poate fi acordat unei ţări unde a avut loc o lovitură de stat. Washingtonul a ordonat evacuarea ambasadei sale din Cairo.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat miercuri că intervenţia armatei pentru demiterea preşedintelui este "îngrijoratoare", considerând totuşi că revendicările manifestaţiilor din Egipt sunt "legitime". "Esenţial este ca ordinea civilă să fie consolidată cât mai rapid, în conformitate cu principiile democraţiei", a adăugat Ban Ki-moon.

Uniunea Europeană a îndemnat toate partidele din Egipt să "se întoarcă rapid la procesul democratic", în special, prin organizarea unoi noi alegeri prezidenţiale, după demiterea preşedintelui islamist ales în mod democratic.

Marea Britanie a evitat să denumească evenimentul din Egipt drept "lovitură de stat", făcând apel la calm, şi s-a pronunţat împotriva intervenţiei armate pentru schimbarea regimului politic.

Franţa a luat "cunoştinţă" de anunţul din Egipt privind noile alegeri, a declarat ministrul de Exgterne francez, Laurent Fabius. Ea "speră că termenele vor fi stabilite în conformitate cu pacea civilă, pluralismul, libertăţile individuale şi realizările tranziţiei democratice, până când poporul egiptean va putea să-şi aleagă liber conducătorii şi viitorul", a adăugat Fabius.

Canada a îndemnat partidele din Egipt la "un dialog constructiv", după demiterea de către armată a preşedintelui Morsi. "Canada îndeamnă toate părţile din Egipt (la) calm, să evite violenţa şi să se angajeze într-un dialog constructiv", a declarat Rich Roth, purtătotul de cuvânt al Ministerului de Externe canadian.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a fost primul conducător de stat care l-a felicitat pe Mansour, liderul egiptean interimar, numit "preşedinte al Egiptului, Republica arabă soră", înainte chiar ca acesta să depună jurământul.

Sudanul speră că "pacea şi stabilitatea vor prevala" în statul-"frate" egiptean, relatează agenţia oficială de ştiri SUNA.

Guvernul Braziliei s-a declarat "preocupat" de "situaţia gravă" din Egipt şi a îndemnat la dialog fără violenţă pentru găsirea unei soluţii instituţionale în situtaţia de criză.

Amnesty International a lansat un apel către armata egipteană "să facă tot posibilul pentru a respecta drepturile omului şi securitatea fiecăruia din Egipt, oricare ar fi opiniile sale politice".

De asemenea, Human Rights Watch din Orientul Mijlociu, organizaţie pentru promovarea drepturilor omului, consideră că "noul Guvern din Egipt ar trebui să se rupă definitiv de modelul de abuzuri grave, folosit în revolta din ianuarie 2011 şi să respecte dreptul la libera exprimare şi la asociere paşnică".

"Autorităţile ar trebui să protejeze şi să promoveze drepturile tuturor egiptenilor şi să pună capăt arestărilor arbitrare ale membrilor Fraţilor Musulmani şi ai aliatului lor, Partidul Libertăţii şi Justiţiei", a adăugat organizaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici