"Nu vrem nici o expulzare în masă", a declarat Prodi într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, dând în acelaşi timp asigurări că acest tip de măsură reprezintă cea mai bună apărare împotriva xenofobiei.
După intrarea în vigoare a acestui decret-lege adoptat de urgenţă, la începutul lunii noiembrie, au fost puse în aplicare "mai puţin de 200" de expulzări, a precizat Prodi. "La urma urmei, această lege este cea mai bună garanţie împotriva rasismului, pentru că dacă nu transmitem un mesaj de seriozitate şi severitate faţă de imigraţie, rasismul se va intensifica", a afirmat fostul preşedinte al Comisiei Europene.
Decretul-lege, adoptat de urgenţă după uciderea unei femei de către un presupus agresor român de etnie romă, a suscitat o vie emoţie în Italia, dând naştere unei polemici, în special cu autorităţile române.
Comisia Europeană a subliniat că orice expulzare poate fi doar "individuală" şi că "trebuie să poată face obiectul unui recurs".
Prodi a insistat, miercuri, asupra faptului că în virtutea noului dispozitiv, fiecare expulzare trebuie "autorizată de un judecător, ceea ce reprezintă o garanţie".
În Italia trăiesc 342.200 de români, potrivit cifrelor oficiale, însă organizaţia Caritas (catolică) evaluează numărul acestora la 556.000, în creştere după aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007.