„Mubarak nu a scris scrisoarea de demisie”, a declarat la bară avocatul Farid el-Dib.
„Documentul a fost semnat de Omar Suleiman”, fostul şef al serviciilor secrete, la vremea aceea vicepreşedinte, a precizat acesta. Constituţia prevede că preşedintele trebuie să semneze cu mâna sa o scrisoare prin care îşi anunţă demisia, a adăugat el.
Avocatul a dedus astfel că clientul său este în continuare şeful statului şi că nu poate compărea în faţa unui tribunal penal din Cairo, aşa cum se întâmplă în prezent, ci el ar trebui judecat de un „tribunal special”.
Farid el-Dib, într-o pledoarie precedentă, a estimat deja că Mubarak, provenit din rândurile armatei, a revenit la condiţia sa de militar şi, prin urmare, nu poate fi judecat de justiţia civilă.
El a dat asigurări că acesta nu a avut nici o legătură cu focurile de armă trase împotriva manifestanţilor, în timpul revoltei contra regimului său, pentru care procurorii au cerut pedeapsa cu moartea.
Într-un scurt mesaj televizat, Suleiman a anunţat la 11 februarie 2011 că, „ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Mohammed Hosni Mubarak a decis să renunţe la postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul Suprem al Forţelor Armate cu gestionarea afacerilor ţării”.
Apărarea şi-a început pledoariile marţi şi are termen până la 16 februarie pentru a face acest lucru în favoarea tuturor acuzaţilor prezenţi la acest proces. Pe lângă Mubarak, mai sunt judecaţi fiii săi, Alaa şi Gamal, fostul ministru de Interne Habib el-Adli şi şase foşti oficiali din serviciile de securitate.
Procesul a debutat la 3 august, însă data verdictului nu a fost anunţată.