- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Condamnarea expulzării romilor, o reglare de conturi a Europei cu o Franţă considerată arogantă
Franţa, ţara declaraţiei drepturilor omului, se confruntă cu atacuri fără precedent din partea Europei pe tema expulzării romilor, ele reprezentând o reglare de conturi cu un stat văzut deseori ca arogant sau o minimizare a propriilor responsabilităţi, susţin oficiali şi experţi.
Condamnarea expulzării romilor, o reglare de conturi a Europei cu o Franţă considerată arogantă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La Bruxelles şi Bucureşti, Franţa insistă asupra faptului că ea respectă "cu scrupulozitate" dreptul european. Dar politica sa de desfiinţare a zeci de tabere ilegale de romi şi de repatriere a sute dintre ei (după ce le-a fost oferit un ajutor financiar) către ţara de origine, în principal România, generează critici vehemente.
Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a apreciat injustă stigmatizarea Franţei şi a denunţat atacurile împotriva ţării sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
După ce ONU a cerut în august Parisului să "evite" "discursurile politice discriminatorii", Parlamentul European şi Consiliul Europei au fost următoarele instituţii care au criticat Franţa, în această săptămână.
Liderul liberalilor din Parlamentul European, fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt, nu a ezitat să evoce marţi o "tentaţie populistă, uneori rasistă", în timp ce preşedintele grupului socialiştilor, germanul Martin Schulz, a calificat criticile aduse Franţei drept o "vânătoare de vrăjitoare".
Comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, suedezul Thomas Hammarberg, a comparat miercuri "retorica politică actuală împotriva romilor" cu cea folosită de "nazişti şi regimurile fasciste", fiind pe punctul de a provoca o dispută diplomatică.
Pentru sociologul Michel Wieviorka, acest discurs împotriva Franţei exprimă o anumită iritare faţă de o ţară "mult timp considerată arogantă" pe scena internaţională şi în acelaşi timp o anumită "decepţie" faţă de un stat purtător de valori universale.
"Ţara căreia îi place să se descrie ca fiind ţara drepturilor omului şi care vine să dea lecţii întregii lumi de la tribuna ONU pentru a se opune faţă de războiul din Irak (în 2003) este prinsă în flagrant delict de meschinărie şi contradicţie cu propriul discurs", continuă cercetătorul.
Joi, eurodeputaţii au cerut Franţei să solicite suspendarea imediată a repatrierilor de etnici romi (aproximativ 1.000 începând din iulie).
Dar pentru oficialii francezi aceste atacuri vizează mai degrabă minimizarea responsabilităţii Uniunii Europene şi a ţărilor de origine din care provin romii şi care, potrivit Parisului, nu conduc politica necesară de integrare a acestor populaţii.
"Aceste atacuri sunt pentru UE şi România un mod de a încerca să învinovăţească Franţa, în condiţiile în care ele sunt responsabile", declară Arno Klarsfeld, consilier în Cabinetul premierului francez Francois Fillon.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Adunarea Naţională, Axel Poniatowski, a criticat la rândul său Bulgaria şi România pentru că nu iau măsuri de integrare a romilor.
Şi în alte domenii ale politicii sale financiare sau sociale, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost atacat în ultimul timp cu regularitate de presa străină.
În iulie, săptămânalul Courrier international (care conţine traduceri ale unor articole din presa străină) publica un număr în care presa europeană ironiza problemele unui preşedinte "moralizator" pe plan internaţional, dar implicat pe plan intern în scandaluri politico-financiare.
"The Incredible Shrinking President" ("Preşedintele incredibil care intră la apă"), titrează ediţia din această săptămână a publicaţiei The Economist, comparând promisiunile lui Nicolas Sarkozy de la începutul mandatului său cu "versiunea diminuată" în care s-a transformat în prezent.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO