Condamnarea pe viaţă pentru genocid, confirmată pentru fostul lider militar Ratko Mladic. ”Măcelarul Bosniei”, vinovat pentru masacrarea a peste 7.000 de musulmani

  • În timpul războiului bosniac din prima jumătate a anilor 1990, Ratko Mladic a comandat armata sârbă bosniacă.
  • Principala infracţiune comisă la ordinul lui Mladic a fost masacrul de la Srebrenica, unde peste 7.000 de musulmani au fost ucişi în 1995.
Urmărește
1055 afișări
Imaginea articolului Condamnarea pe viaţă pentru genocid, confirmată pentru fostul lider militar Ratko Mladic. ”Măcelarul Bosniei”, vinovat pentru masacrarea a peste 7.000 de musulmani

Fostul şef militar sârbo-bosniac Ratko Mladic, zâmbitor în boxa inculpaţilor înainte de verdictul final de la Haga

Camera de apel de la Haga a confirmat, marţi, condamnarea pe viaţă a fostului lider militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladic pentru genocidul comis în timpul războiului din Bosnia dintre 1992-1995.
 
Cunoscut sub numele de ”măcelarul Bosniei”, Mladic, în vârstă de 78 de ani, făcuse apel la sentinţa din 2017 în care era condamnat pentru genocid, fiind responsabil pentru masacrarea a peste 7.000 de musulmani la Srebrenica (Bosnia). Acesta a fost găsit vinovat şi pentru asediul de 43 de luni asupra oraşului Sarajevo.

Judecătorii ONU pentru crime de război au confirmat marţi condamnarea iniţială pentru genocid şi o sentinţă pe viaţă împotriva fostului comandant militar sârb bosniac Ratko Mladic, respingând toate motivele recursului său faţă de verdictul tribunalului inferior.

Camera de apel "respinge în totalitate apelul Mladic ..., respinge în totalitate apelul acuzării ..., afirmă sentinţa de închisoare pe viaţă impusă lui Mladic de camera de judecată", se arată în rezumatul scris al hotărârii de apel de astăzi.

Verdictul cuprinde 25 de ani de procese la Tribunalul Penal Internaţional ad-hoc pentru Fosta Iugoslavie, care a condamnat 90 de persoane.

Existau 11 capete de acuzare la adresa lui Mladic, două de genocid şi nouă pentru crime de război, acte comise de bosniac în timpul războiului din fosta Iugoslavie dintre 1992-1995, în urma căruia peste 100.000 de oameni au murit.

Procesul a început în 2012 la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, ce are sediul la Haga. Această instanţă a fost înfiinţată pentru a-i judeca pe liderii locali care au comis crime în timpul războaielor din fostul stat iugoslav.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mladic,
genocid,
bosnia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici