Rusia și SUA văd priectul de acord de pace, discutat de Moscova și Kiev în primele săptămâni ale războiului, drept o posibilă bază pentru un acord de pace în Ucraina, a anunțat vineri Kremlinul, relatează agenția Reuters.
Discuțiile de la momentul respectiv au avut loc în martie 2022 în Istanbul, iar proiectul presupunea ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale NATO și să accepte statutul de neutralitate permanentă și de țară fără arme nucleare, în schimbul unor garanții de securitate din partea SUA, Rusiei, Chinei, Marii Britanii și Franței.
La momentul respectiv, Rusia și Ucraina fuseseră aproape de semnarea acestui acord, însă într-un final, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins condițiile impuse de Moscova, care includeau un drept de veto asupra acțiunilor statelor garante de a ajuta Ucraina în cazul unui atac.
„Am fost foarte, foarte aproape de a semna ceva și cred că vom folosi acest cadru ca punct de orientare pentru a obține un acord de pace între Ucraina și Rusia”, a afirmat trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, pentru CNN.
Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și alți oficiali ruși au afirmat de-a lungul timpului că războiul va înceta dacă Ucraina va renunța, printre altele, la dorința sa de a adera la NATO și de a retrage trupele din cele patru regiuni ucrainene – Herson, Lugansk, Zaporojie și Donețk – care, în prezent, sunt ocupate ilegal de Rusia. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste patru regiuni nu este controlată pe deplin de forțele ruse.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a respins de mai multe ori aceste condiții, considerând că acceptarea lor ar echivala cu o capitulare a Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: Zelenski reiterează apelul pentru armistiţiu aerian după atacul asupra infrastructurii ucrainene