Conexiunile la Internet, restabilite în Coreea de Nord după o pană de nouă ore

Conexiunile la Internet în Coreea de Nord, întrerupte total luni de o pană uriaşă, au fost restabilite marţi după un blocaj de peste nouă ore, au anunţat experţi în informatică, sugerând că regimul comunist ar fi fost ţinta represaliilor, după recentul atac informatic asupra Sony.

Urmărește
526 afișări
Imaginea articolului Conexiunile la Internet, restabilite în Coreea de Nord după o pană de nouă ore

Conexiunile la Internet, restabilite în Coreea de Nord după o pană de nouă ore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele patru reţele Internet de care dispune Coreea de Nord au fost deconectate timp de nouă ore şi 31 de minute, au anunţat experţii companiei Dyn Research, cu sediul în Statele Unite şi specializată în securitatea informatică.

Cauzele uriaşei pene rămân deocamdată necunoscute. "Coreea de Nord este total deconectată de la Internet", a declarat, luni, pentru AFP, Earl Zmijewski, vicepreşedinte al companiei Dyn Research.

Pana a intervenit la câteva zile după ce preşedintele Barack Obama a promis că Statele Unite vor reacţiona în urma atacului informatic masiv asupra Sony, pentru care FBI a acuzat Phenianul.

Compania Dyn Research a anunţat luni dimineaţă că toate conexiunile Internet între Coreea de Nord şi restul lumii au fost perturbate încă din timpul weekend-ului. De această dată, "este diferit de întreruperile scurte observate anterior", a explicat Zmijewski.

El a insistat că este imposibil să fie aflate cauzele incidentului. "Este posibil ca ei să fi decis pur şi simplu întreruperea conexiunilor, sau poate sunt victimele unei pene sau ale unui atac", a afirmat el. "Nu aş fi surprins dacă ar fi vizaţi de un atac", a afirmat, la rândul său, Doug Madory, expert în cadrul comaniei Dyn Research.

În acest context, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, a evitat să comenteze informaţiile. Administraţia Obama "analizează o serie de opţiuni" pentru a răspunde atacului asupra Sony Pictures, a afirmat ea. "Unele dintre aceste răspunsuri vor fi vizibile, altele nu", a adăugat Marie Harf.

Autorităţile de la Washington au cerut, însă, luni oficialilor din Coreea de Nord să-şi recunoscă responsabilitatea pentru atac şi să acorde despăgubiri studiourilor Sony Pictures. De altfel, preşedintele Barack Obama a afirmat, într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune CNN, că nu crede "că a fost vorba despre un act de război". "Cred că este un act de vandalism cibernetic, care a fost foarte costisitor", a afirmat liderul SUA. El a promis un răspuns "proporţionat" în urma atacului, fără să ofere detalii.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că s-ar afla în spatele atacului asupra Sony Pictures, care a obligat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru Crăciun a filmului "The Interview", o comedie cu privire la un complot fictiv al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Atacul, dezvăluit la sfârşitul lunii noiembrie de Sony Pictures, a blocat sistemul informatic al companiei şi a fost urmat de difuzarea online a cinci filme ale studioului, dintre care unele nu au fost încă lansate, a datelor personale ale 47.000 de angajaţi, a unor documente confidenţiale, printre care scenariul următorului film din seria James Bond, şi a unor emailuri extrem de stânjenitoare pentru reprezentanţii studiourilor.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a imputat vineri atacul Coreei de Nord, care a respins în mai multe rânduri orice implicare. Atacul a fost în schimb revendicat de grupul de hackeri GOP (Gardienii Păcii).

Coreea de Nord, unul dintre cele mai represive regimuri din lume, deţine doar patru reţele Internet, faţă de cele 150.000 existente în Statele Unite. Întregul acces la Internet este asigurat prin intermediul reţelelor China Netcom, filiala China Unicom.

Autorităţile de la Washington au cerut Chinei, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Phenianului, să ţină sub control activităţile de lansare a unor atacuri informatice din Coreea de Nord. Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a avut la sfârşitul săptămânii o discuţie pe această temă cu omologul său chinez Wang Yi.

"În calitate de furnizor unic de Internet, ar fi uşor pentru China să întrerupă accesul la Internet în Coreea de Nord", a explicat Earl Zmijewski.

Ministerul chinez de Externe a condamnat însă luni "atacurile informatice şi terorismul cibernetic în toate formele sale", fără să facă nicio referire la Coreea de Nord. În cursul acestui an, cinci ofiţeri chinezi au fost inculpaţi în Statele Unite pentru atacuri informatice şi spionaj economic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici