- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conflict diplomatic în Afganistan
Un scandal diplomatic a izbucnit miercuri între Afganistan şi principalii săi parteneri în domeniul umanitar, după ce Kabulul a ordonat expulzarea unui britanic şi a unui irlandez care lucrează pentru UE şi ONU, acuzându-i că ameninţă securitatea statului.
Conflict diplomatic în Afganistan
Preşedintele afgan Hamid Karzai aflându-se în Pakistan, un oficial guvernamental a declarat că şeful misiunii UE Michael Semple şi oficialul ONU Marvin Patterson au avut o întâlnire ilegală cu membri ai talibanilor şi trebuie să plece joi.
"Aceasta este ultima decizie a Guvernului. Sunt persona non grata", a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului.
Diplomaţii occidentali din Kabul au strâns rândurile şi insistă că divergenţele au la bază o "neînţelegere". Semple a declarat pentru Reuters că "nu ar fi adecvat" pentru el să comenteze acest subiect în acest moment.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Guvernul îi acuză pe cei doi că au avut discuţii cu membri ai talibanilor din provincia Helmand, centrul producţiei afgane de droguri şi principalul bastion taliban.
"Nu numai că au avut discuţii cu talibanii, dar le-au dat şi bani", a declarat un oficial afgan. "Nu este clar dacă sprijină insurgenţa sau nu", a adăugat el.
Oficialul citat a declarat că nu ştie dacă întâlnirea a fost o iniţiativă personală sau dacă cei doi au acţionat în calitate oficială, dar 50 de afgani, unii dintre ei colegi cu cei doi occidentali, au fost deţinuţi şi sunt investigaţi în legătură cu implicarea lor în această situaţie.
Semple şi Patterson au locuit şi au lucrat în Afganistan peste zece ani, chiar şi în timpul regimului taliban, înlăturat în urma intervenţiei americane din 2001.
Ambii oficiali sunt consideraţi foarte experimentaţi, experţi în Afganistan, calităţi necesare într-o ţară în care multe organizaţii internaţionale şi ONG-uri încearcă să desfăşoare poiecte de reconstrucţie şi dezvoltare.
Organizaţiile umanitare şi analiştii susţin că cea mai mare ameninţare la adresa activităţii umanitare din ţară este creşterea insurgenţei talibane, în special în sud şi în est.
Oficialul afgan citat a declarat că întâlnirea a avut loc în districtul Musa Qala din provincia Helmand, abandonat la trupele britanice în acest an, după o înţelegere cu înţelepţii locali. Acordul a fost criticat de guvern după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra zonelor din care fuseseră alungaţi anterior.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate