Conflict etnic în Bulgaria: Tensiunile dintre bulgari şi romi s-au diminuat, însă sute de poliţişti supraveghează situaţia
Mai mulţi locuitori din Katuniţa au declarat că vor continua protestele până ce familia liderului romilor Kiril Raşkov, supranumit Regele Kiro, va fi deportată şi se va aplica legea, relatează site-ul Novinite.com.
Tensiunile în toată regiunea Plovdiv au escaladat după ce apropiaţi ai lui Raşkov din districtul Stolipinovo din Plovdiv l-au accidentat mortal, vineri, pe tânărul Anghel Petrov, în vârstă de 19 ani, originar din Katuniţa. Accidentul a generat proteste violente care au culminat sâmbătă seara cu un atac asupra proprietăţilor lui Raşkov.
Luni, în sat va fi zi de doliu. Anghel Petrov a fost înmormântat duminică, iar la funeralii au participat peste 2.000 de persoane. Tatăl acestuia insistă că fiul lui a fost ucis la ordinele Regelui Kiro.
Cu o zi înainte de incident, pe profilul de Facebook al unuia dintre nepoţii lui Raşkov a fost postat următorul mesaj: „Cel care este inamicul meu trebuie să moară într-un accident rutier!”.
Pavel, în vârstă de 16 ani, un prieten al lui Anghel, va fi înmormântat luni. El a leşinat vineri în timpul atacurilor asupra proprietăţilor lui Raşkov, apoi a decedat la spital. Băiatul avusese o operaţie de inimă în urmă cu câţiva ani.
Pe de altă, parte, 13 persoane au fost arestate în oraşul Varna de la Marea Neagră, duminică seara, pentru că au atacat un grup de romi.
Atacul s-a produs după un miting de protest faţă de uciderea tânărului Angel în apropiere de Plovidv.
Bărbaţii din Varna au atacat un grup de romi, iar unul dintre ei a fost rănit, a anunţat postul naţional de radio.
Câteva zeci de persoane s-au reunit duminică în faţa sediilor postului de televiziune bTV din capitala Sofia pentru a protesta faţă de modul în care acesta a prezentat conflictul din satul Katuniţa.
Protestatarii au cerut o întâlnire cu reporterul de televiziune Miroliuba Benatova, care a relatat despre incidentele din Katuniţa, şi au cerut postului să îşi prezinte scuze pentru modul în care a „interpretat” evenimentele din satul din regiunea Plovdiv.
Manifestanţii s-au dispersat după ce şi-au exprimat clar nemulţumirea faţă de modul în care a fost relatată criza din Katuniţa şi după ce au acuzat jurnaliştii că l-au prezentat într-o lumină favorabilă pe liderul romilor şi „interesele Turciei”.