- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (23.05.2015, 15:53)
- Ioana Bojan
Conflictul ar putea reizbucni în estul Republicii Moldova, avertizează oficiali de la Moscova şi Tiraspol
Oficiali de la Moscova şi Tiraspol au avertizat că există riscul reizbucnirii conflictului în estul Republicii Moldova, după ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse staţionate în Transnistria, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Urmărește
3854 afișări
Conflictul ar putea reizbucni în estul Republicii Moldova, avertizează oficiali de la Moscova şi Tiraspol (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)
Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, unde dispune de o forţă de menţinere a păcii. Legile adoptate de Parlament urmează să fie promulgate de preşedintele Petro Poroşenko.
Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.
"Transnistria este acum o cetate ocupată, iar în estul Moldovei ar putea reizbucni un război", a ameninţat deputatul din Duma rusă Leonid Kalaşnikov. "Cu această denunţare, Ucraina nu doar că tulbură relaţiile militare cu Rusia, pe care şi aşa nu le are, dar provoacă încă un război. Dar puţini înţeleg asta. Ce se va întâmpla cu voluntarii ruşi care acum se află acolo? Unde să plece ei? Să zboare nu pot, pentru că nu au coridor aerian, iar pe cale terestră nu pot trece", a menţionat Kalaşnikov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Potrivit deputatului rus, odată cu denunţarea de către Ucraina a Acordului din 1995 "regiunea transnistreană s-a transformat într-o cetate ocupată": "Dintr-o parte e Republica Moldova, care a încheiat un Acord de Asociere cu UE, iar din alta e Ucraina care, de asemenea, a semnat un astfel de Acord. Mai mult, Moldova sugrumă economic Transnistria. Nu a inclus nici o întreprindere din Transnistria în lista celor care fac schimb cu Uniunea Europeană. Şi Ucraina procedează la fel, iar acum şi prin mijloace militare", a subliniat Leonid Kalaşnikov.
La rândul său, şeful Comitetului pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Kamoedov, a declarat că "Rusia în niciun caz nu va renunţa nici la Transnistria, nici la Republica Moldova", dar a precizat că deocamdată nu ştie "cum îşi va întreţine în continuare militarii din regiunea transnistreană". "Dacă e să privim pe hartă, o să vedem că nu putem evita realitatea geografică, mai ales dacă teritoriul este închis atât pe calea aeriană, cât şi pe cea terestră", a menţionat Kamoedov.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a avertizat de asemenea, vineri, că "pericolul izbucnirii tensiunilor a crescut semnificativ" după ce Kievul a denunţat Acordul ruso-ucrainean din 1995. Şevciuk a spus că autorităţile ucrainene ar încerca să destabilizeze astfel situaţia în stânga Nistrului, "iar consecinţele ar putea fi grave în contextul conflictului armat din Ucraina".
Ministrul transnistrean de externe, Nina Ştanski, a apreciat la rândul său că decizia Parlamentului ucrainean "subminează pacea în regiune şi generează discuţii referitor la rolul Ucrainei în cadrul negocierilor privind soluţionarea conflictului transnistrean".
Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat la decizia Radei Supreme de la Kiev, iar analiştii politici de la Chişinău consideră că Ucraina avea tot dreptul să ia această decizie "în interesul propriu", fără a se consulta cu autorităţile moldovene.
Liderul socialiştilor pro-ruşi de la Chişinău, deputatul Igor Dodon, a pledat însă pentru menţinerea militarilor ruşi în Transnistria "până la soluţionarea definitivă a diferendului transnistrean". "Ei îşi îndeplinesc atribuţiile în conformitate cu acordurile semnate la începutul anilor 1990, aşa că până la soluţionarea politică a acestui conflict pacificatorii ruşi trebuie să rămână aici", a menţionat Dodon. În opinia sa, soluţia politică a conflictului transnistrean este federalizarea Republicii Moldova.
Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, format din aproximativ 1.400 de militari, a fost constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei Republicii Moldova şi angajamentelor internaţionale asumate de Rusia. Din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor. Pe lângă cei 1.400 de militari, mai sunt dislocaţi 400 de militari ruşi în cadrul trupelor de menţinere a păcii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe