CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Presa chineză a publicat un apel la revizuirea suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa

Principalul ziar de stat chinez a publicat în ediţia de miercuri un apel din partea unor universitari vizând o "reconsiderare" a suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa, pe care se află baze americane şi care nu este vizată de actuala dispută teritorială între cei doi vecini.

Urmărește
628 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Presa chineză a publicat un apel la revizuirea suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Presa chineză a publicat un apel la revizuirea suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un lung material publicat în ediţia de miercuri a ziarului Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez (PCC), se susţine că Beijingul ar fi îndreptăţit să îşi valorifice drepturile asupra arhipelagului Ryukyu, a cărui principală insulă este Okinawa.

"A venit timpul reconsiderării problemelor nesoluţionate cu privire la Insulele Ryukyu", scriu Zhang Haipeng şi Li Guoqiang, cercetători la Academia chineză pentru Ştiinţe Sociale (CASS).

Cei doi universitari revin în special asupra Tratatului de la Shimonoseki (17 aprilie 1895), care încheia un scurt razboi chinezo-japonez, în perioada 1894-1895, pierdut de dinastia manciuriană Qing, slăbită la acea vreme.

China a trăit ca pe o umilire puternică semnarea acestui tratat "inegal" ce o obliga să cedeze Japoniei, consacrată drept putere imperialistă, teritorii ca Insula Formosa (Taiwan), după aproximativ 15 ani de la înglobarea Insulelor Ryukyu în Imperiul japonez.

Materialul publicat de Cotidianul Poporului ar putea să reaprindă tensiuni între Beijing şi Tokyo, implicate într-un interminabil conflict teritorial cu privire la un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est numit Diaoyu de către chinezi şi Senkaku de japonezi.

Potrivit sinologului Willy Lam, textul face parte dintr-un "război psihologic" în curs şi serveşte Chinei să "exercite o nouă presiune cu scopul de a obliga Guvernul japonez la concesii asupra Insulelor Senkaku".

Întrebată dacă China consideră că Insulele Ryukyu aparţin Japoniei, Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, a refuzat, miercuri, să răspundă în mod clar.

"Universitarii se interesează de mult timp de istoria (Insulei) Okinawa şi (arhipelagului) Ryukyu", a răspuns ea. "Dar Insulele Diaoyu fac parte din teritoriul ireductibil al Chinei şi nu au făcut niciodată parte din Ryukyu sau Okinawa", a continuat ea.

Situat între Japonia şi Taiwan, arhipelagul subtropical Ryukyu a fost iniţial, într-o istorie dureroasă, vasalul Chinei, după care a trecut sub suzeranitate japoneză.

Acest mic regat independent şi prosper, care a plătit mult timp tribut Chinei, a fost integrat în Imperiul japonez în 1879 şi a devenit o prefectură din Okinawa. Locuitorii săi împărtăşesc o lungă istorie comună cu China, iar mulţi dintre ei au suferit în urma anexării japoneze.

Arhipelagul a fost tearul unor confruntări sângeroase şi unor "sinucideri forţate" în al Doilea Război Mondial, după care a fost ocupat, până în 1972, de către Statele Unite. Locuitorii de pe Okinawa au fost nevoiţi ulterior să accepte prezenţa unor baze americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici