Cele două părţi au convenit în februarie un armistiţiu între forţele lor aflate într-un conflict armat în estul Ucrainei, în paralel cu un proces politic, inclusiv pregătirea unor alegeri locale şi acordarea unui statut special zonelor aflate sub controlul insurgenţilor.
Însă confruntări sporadice – inclusiv schimburi de focuri de artilerie – între forţele celor două părţi s-au soldat de atunci cu numeroase victime în rândul civililor, militarilor ucraineni şi separatiştilor, subminând armistiţiul.
Ambele părţi aruncă vina una pe cealaltă pentru aceste violenţe.
„«Grupul de contact» trilateral consideră important să se ajungă la un armistiţiu solid odată cu începutul noului an şcolar”, a declarat pentru jurnalişti, la Minsk (Belarus), Martin Saidik, un reprezentant al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Acest „Grup de contact”, din care fac parte reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, se întâlneşte sub auspiciile OSCE.
„Am primit o propunere să se pună capăt bombardamentelor începând de la 1 septembrie. Astăzi (miercuri) există o speranţă că de la 1 septembrie vor reuşi să încetăm ostilităţile complet. Pentru moment, toate părţile şi-au exrimat intenţia de a da curs acestei idei”, a declarat liderul rebel Vladislav Deinego.
Un purtător de cuvânt militar ucrainean a anunţat anterior, miercuri, că doi militari ucraineni au fost ucişi în atacuri ale separatiştilor în ultima zi.
Peste 6.800 de oameni au fost ucişi de la izbucnirea conflictului armat în Donbas (est), în aprilie, după ce Rusia a anexat Crimeea, în urma îndepărtării de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici prin proteste sângeroase de stradă.