- Home
- Externe
- CARACAS, (08.01.2016, 15:38)
- Raluca Manga
Conflictul din Venezuela între opoziţie şi Guvern se transformă într-o criză instituţională
Venezuela a intrat într-o criză instituţională, provocată de confruntarea între Guvernul lui Nicolas Maduro şi opoziţie, după ce antichaviştii au preluat conducerea Parlamentului, în contextul în care ţara înfruntă deja puternice probleme economice, relatează AFP online.
Urmărește
719 afișări
Conflictul din Venezuela între opoziţie şi Guvern se transformă într-o criză instituţională (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
După instalarea noii Adunări, alese pe 6 decembrie, prima zi de activitate parlamentară, miercuri, s-a transformat într-o înfruntare între Legislativ şi Executiv.
În semn de sfidare a puterii chaviste (de la numele fostului preşedinte Hugo Chavez), care a dominat scena politică din 1999 încoace, coaliţia opoziţiei, reunită sub numele de Masa Unităţii Democratice (MUD), a ignorat decizia Tribunalului Suprem de Justiţie (TSJ) şi a învestit trei noi deputaţi antichavişti care erau suspendaţi.
Deţinând de-acum 112 dintre cele 167 de mandate în Parlamentul unicameral al Venezuelei, MUD revendică o majoritate de două treimi care îi permite să convoace un referendum, să creeze o Adunare Constituantă şi eventual să-l îndepărteze pe preşedintele Nicolas Maduro de la putere printr-o reducere a duratei mandatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Opoziţia şi-a prezentat calendarul, prin care îşi acordă un termen de "şase luni" pentru a-l îndepărta pe Maduro de la putere pe cale constituţională. Ea intenţiona să-şi continue lucrările în Adunare, joi, prin examinarea unei legi de amnistiere a celor 75 de deţinuţi politici din rândul său.
Însă preşedintele Nicolas Maduro şi cei 55 de deputaţi din cadrul formaţiunii sale, Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), nici nu vor să audă aşa ceva. Denunţând o "încălcare a Constituţiei", ei au refuzat să-i recunoască pe cei trei parlamentari antichavişti şi au anunţat un recurs, joi, la TSJ.
"Ceea ce se va vota în prezenţa acestor deputaţi va fi considerat nul", sublinia miercuri deputatul chavist Elias Jaua. "Nu noi suntem cei care nu se supun. Cei care nu se supun sunt cei care nu au respectat voinţa populară în urma alegerilor", i-a replicat joi noul preşedinte al Adunării, Henry Ramos Allup, un antichavist în vârstă de 72 de ani.
Regimul, pregătit pentru o "luptă îndelungată"
În mijlocul acestui adevărat dialog al surzilor, numărul doi al regimului chavist - fostul preşedinte al Parlamentului Diosdado Cabello - s-a declarat pregătit pentru "o luptă îndelungată".
El a avertizat, la rândul său, că nicio decizie adoptată de Parlament nu va fi publicată în Jurnalul oficial şi că va cere Trezoreriei să sisteze plăţile curente către Adunarea Naţională.
TSJ, cea mai înaltă autoritate judiciară din ţară, va fi un actor-cheie în bătălia instituţională lansată între Parlamentul controlat de opoziţie şi actuala putere chavistă, apreciază unii analişti. Însă opoziţia consideră că TSJ este de partea chaviştilor - care au numit noi judecători la sfârşitul lui decembrie - şi a numit o comisie care să ancheteze acest caz.
În Venezuela, o ţară cu regim prezidenţialist, chavismul rămâne puternic, în pofida înfrângerii pe care a suferit-o în alegerile legislative, deoarece concentrează toate celelalte puteri: executivă, armată, judiciară.
Pentru a face faţă gravei crize economice cu care se confruntă ţara şi a ceea ce a catalogat drept un "parlament burghez", preşedintele Maduro a numit miercuri un nou Guvern, mizând pe o linie foarte de stânga în domeniul economic, prin nominalizarea lui Luis Salas în funcţia de ministru al Economiei productive.
Salas apără, la fel ca Maduro, teoria potrivit căreia un "război economic" este condus de către opoziţie şi mediile de afaceri cu scopul de a provoca grave penurii, de care suferă populaţia, şi de a destabiliza Guvernul.
"Susţinerea de către preşedinte a acestei facţiuni a chavismului şi îndepărtarea pragmaticilor nu permit să se spere la schimbări. Perspectivele unui conflict instituţional nu fac decât să crească riscurile unei evoluţii negative a situaţiei economice naţionale", este de părere economistul Luis Vicente Leon.
Venezuela, care deţine cele mai importante rezerve petroliere din lume, s-a confruntat cu o prăbuşire a economiei în ultimele luni, în ritmul prăbuşirii preţului ţiţeiului. Penuriile de zi cu zi şi inflaţia galopantă (de 200% potrivit unor experţi) provoacă o nemulţumire populară, în favoarea opoziţiei.
"Ne aflăm într-o fază de tranziţie foarte specială. Există o confruntare deoarece nu exista o separare a puterilor" în stat, a declarat pentru AFP universitarul Mercedes Pulido.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe