- Home
- Externe
- SEUL, (01.04.2013, 13:21)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conflictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud: Seulul promite o "RIPOSTĂ VIOLENTĂ" în cazul unei "PROVOCĂRI" din partea Phenianului
Coreea de Sud a promis luni o "ripostă violentă" în cazul unei "provocări" din partea Coreei de Nord, cu ajutorul Statelor Unite, care au mobilizat avioane "invizibile" pe radar, de tip F-22, pe fondul unor tensiuni puternice cu Nordul, unde Parlamentul urma să se reunească luni.
Urmărește
2633 afișări
Park Geun-hye (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye, şefa grupului conservatorilor, a discutat luni dimineaţa cu oficiali militari de rang înalt şi cu ministrul Apărării.
"Eu cred că ar trebui să opunem o ripostă violentă şi imediată, fără nicio consideraţie politică, în cazul în care (Coreea de Nord) se aventurează la o provocare împotriva populaţiei noastre", a declarat şefa statului, în funcţie din februarie.
Peninsula Coreea este teatrul unui nou episod cu invective şi ameninţări, începând din decembrie, când Coreea de Nord a procedat la o lansare cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune considerată de către Washington şi Seul un tir de rachetă balistică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Phenianul a procedat ulterior la al treilea test nuclear, antrenând adoptarea, la începutul lui martie, a unor noi sancţiuni ONU.
Escaladarea continuă de atunci.
Coreea de Nord a ameninţat luna aceasta că va anula armistiţiul şi celelalte tratate bilaterale semnate cu Coreea de Sud, în semn de protest faţă de exerciţii militare comune sud-coreeano-americane.
Regimul stalinist a fost puternic iritat de survolarea teritoriului sud-coreean cu bombardiere de tip B-52, considerate adevărate "fortăreţe zburătoare", dar şi de bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, care au efectuat zboruri de antrenament, ameninţând cu lovituri împotriva insulelor americane Guam şi Hawaii, în Pacific.
Citeşte şi:
CONTRASTELE dintre cele două Corei - Coreea de Nord: Să ne strivim inamicii fără milă. Coreea de Sud: Dacă voiau să atace, ar fi făcut-o deja - VIDEO
Phenianul a anunţat sâmbătă că se află în "stare de război " cu Seulul. Cele două Corei sunt în mod teoretic în război, având în vedere că Războiul Coreei (1950- 1953) s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.
Un purtător de cuvânt al forţelor americane a declarat luni pentru AFP că avioane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip F-22 Raptor, au sosit duminică în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţiile "Foal Eagle" care continuă până la 30 aprilie.
Aceste avioane de vânătoare vor fi staţionate la baza americană de pe Insula Okinawa (sud), în Japonia, potrivit unor informaţii neconfirmate.
Citeşte şi:
Coreea de Nord este în "STARE DE RĂZBOI" cu Coreea de Sud. Reacţia marilor puteri după anunţ. Pentagonul promite noi demonstraţii de forţă militară - FOTO, VIDEO
Avioanele de tip F-22 au mai fost mobilizate în cadrul acestor manevre interarme, dar contextul este deosebit de delicat, fiind considerat o adevărată "inflaţie verbală", pe care unii experţi o consideră îngrijorătoare, între Phenian, pe de o parte, şi Seul şi Washington, pe de altă parte.
De decenii, peninsula coreeană este în mod regulat afectată de intensificări bruşte ale tensiunilor, care urmează aproape întotdeauna aceeaşi schemă, şi anume proferarea unor ameninţări tot mai feroce de către Phenian, urmate de o coborâre a tonului şi revenirea la calm.
În acest stadiu, unii experţi îndepărtează atât o calmare subită a tonului, cât şi un război deschis, care ar fi pierdut în mod clar de către Coreea de Nord.
Adunarea Supremă a Poporului, în principiu o simplă cameră de înregistrare a deciziilor partidului, urma să se reunească luni la Phenian în sesiune plenară anuală, timp de o zi, fără să fie aşteptat vreun anunţ spectaculos.
Coreea de "Nord şi-a jucat cele mai multe dintre cărţile politice. Nu cred să fie proferate noi ameninţări concrete la această reuniune", a apreciat Cho Han-bum, un analist de la Korea Institute for National Unification, la Seul.
"Va difuza probabil un mesaj simbolic, de exemplu un apel adresat tuturor nord-coreenilor să fie pregătiţi pentru un posibil război", a adăugat el.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezidat duminică o reuniune a Comitetului Central al partidului unic, Partidul Muncii. Comitetul a decis că dreptul Coreei de Nord a deţine arme nucleare "trebuie înscris în lege" şi ca arsenalul să fie ameliorat "calitativ şi cantitativ".
Rusia a îndemnat sâmbătă cele două Corei şi Statele Unite să dea dovadă de o "responsabilitate şi o reţinere maxime".
Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a subliniat, de asemenea, că Washingtonul nu se va lăsa intimidat de ameninţările belicoase ale Phenianului şi că este pregătit să facă faţă "oricărei eventualităţi".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CONTRASTELE dintre cele două Corei - Coreea de Nord: Să ne strivim inamicii fără milă. Coreea de Sud: Dacă voiau să atace, ar fi făcut-o deja - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe