Confruntare între Mihail Saakaşvili şi un miliardar în cadrul alegerilor legislative din Georgia

Georgienii sunt chemaţi luni la urne în cadrul unor alegeri legislative în care partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili înfruntă o coaliţie a opoziţiei condusă de către un miliardar, un scrutin care ar putea să fie influenţat de către un scandal recent de tortură într-o închisoare.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Confruntare între Mihail Saakaşvili şi un miliardar în cadrul alegerilor legislative din Georgia

Confruntare între Mihail Saakaşvili şi un miliardar în cadrul alegerilor legislative din Georgia (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

Dezvăluirea săptămâna trecută a unor înregistrări video care surprind scene de tortură într-o închisoare de la Tbilisi a suscitat manifestaţii în ţară şi condamnări din partea comunităţii internaţionale, punând partidul aflat la putere într-o situaţie delicată cu doar câteva zile înainte de acest scrutin.

Saakaşvili şi principalul său opozant, miliardarul Bidzina Ivanişvili nu s-au cruţat în cursul unei campanii marcată de "provocări" şi "agresivitate", potrivit observatorilor OSCE din această ţară din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori.

"Asistăm la o confruntare între două personalităţi, două egouri, fiecare vrând să îl înfrângă pe celălalt şi refuzând orice compromis", a declarat Thomas de Waal, un specialist în regiunea Caucazului din cadrul Institului Carnegie.

Coaliţia de opoziţie Visul Georgian a lui Ivanişvili îl acuză pe Saakaşvili de instituirea unui regim autoritarist în această fostă republică sovietică afectată de sărăcie.

Saakaşvili afirmă, la rândul său, că principalul său opozant, în cazul în care va ajunge la putere, va pune capăt modernizării ţării şi o va trimite într-un trecut marcat de corupţie şi haos.

Deşi Mişcarea Naţională Unificată a lui Saakaşvili se clasa în faţa Visului Georgian al lui Ivanişvili în cea mai mare parte a sondajelor realizate înainte de dezvăluirea scandalului aplicării torturii, eventuale repercusiuni ale acestui caz asupra scrutinului sunt dificil de prezis.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au îndemnat la organizarea de alegeri libere şi echitabile în această ţară care are ambiţia să se integreze în instituţii occidentale ca NATO, spre nemulţumirea Rusiei.

Saakaşvili a promis alegerile "cele mai libere, cele mai transparente" de la proclamarea independenţei Georgiei în 1991, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în timp ce Ivanişvili - condamnat la plata unor amenzi în valoare de mai multe milioane de euro pentru infracţiuni la legea electorală - a denunţat manipulări din partea partidului aflat la putere şi a ameninţat cu organizarea unor manifestaţii în masă după alegeri.

Partidul lui Saakaşvili l-a acuzat pe Ivanişvili, a cărui avere este estimată la aproximativ cinci miliarde de euro, că acţionează în interesul Kremlinului. Aceste acuzaţii au fost respinse de către miliardarul prooccidental, care afirmă că vrea să restabilească relaţiile întrerupte cu Rusia în urma Războiului din vara lui 2008 al cărui scop a fost preluarea controlului asupra republicii separatiste proruse Osetia de Sud.

Delegaţiile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Consiliului Europei (CoE), NATO şi Parlamentului European (PE) la Tbilisi au publicat sâmbătă un comunicat comun îndemnând candidaţii la alegerile legislative să "dea dovadă de reţinere, să renunţe la violenţă şi să nu răspundă provocărilor".

"Liderii politici ar trebui să fie aleşi la urne şi nu în stradă", sublinia comunicatul, referindu-se la eventuale manifestaţii în urma alegerilor.

Sărăcia şi şomajul au fost principalele teme de campanie.

În opinia unor analişti, ostilităţile din cursul acestei campanii foarte tumultuoase au evidenţiat fragilitatea democraţiei georgiene.

"Polarizarea societăţii şi intoleranţa faţă de rivali în politică a atins niveluri extreme", a declarat pentru AFP analista independentă Ghia Nodia.

Aceste alegeri legislative sunt cruciale în măsura în care modificări ale Constituţiei urmează să sporească puterile Parlamentului şi premierului şi să le reducă pe cele ale preşedintelui, în 2013, un an care va marca sfârşitul celui de al doilea mandat al lui Saakaşvili.

Mişcarea Naţională Unificată a lui Saakaşvili deţine 119 dintre cele 150 de mandate în cadrul Legislativului în exerciţiu. Acesta se află la putere din 2004, fiind format în urma unei mobilizări paşnice cunoscute sub numele de "Revoluţia trandafirului" care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze, un fost şef al diplomaţiei sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici