Confruntări armate la frontiera dintre Cambodgia şi Thailanda

Thailanda şi Cambodgia încercau duminică să calmeze tensiunile, a doua zi de la un acord de armistiţiu, după schimburi de focuri între militari ai celor două ţări, cele mai violente începând din 2008.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Confruntări armate la frontiera dintre Cambodgia şi Thailanda

Confruntări armate la frontiera dintre Cambodgia şi Thailanda (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Armata şi miniştrii Afacerilor Externe din cele două state încearcă să normalizeze situaţia", a declarat premierul thailandez Abhisit Vejjajiva, după critici ale "cămăşilor galbene" regaliste, care îl acuză de "slăbiciune" şi "laşitate".

Aceste schimburi de focuri "arată că nu trebuie să mai uităm niciodată să ne apărăm suveranitatea", a adăugat el, în timpul discursului său săptămânal televizat.

Potrivit unui comandant al armatei cambodgiene staţionat la Preah Vihear, situaţia rămâne "tensionată". "Cele două părţi rămân în alertă", a declarat acest oficial militar. Potrivit acestuia, cele două armate s-au întâlnit duminică şi încercau să amelioreze situaţia.

Confruntări între militarii cambodgieni şi thailandezi au avut loc vineri timp de aproximativ două ore, urmate de noi schimburi de focuri sâmbătă dimineaţă, timp de aproximativ 30 de minute, în apropiere de un templu disputat de ambele ţări, la frontiera comună, în apropiere de Preah Vihear.

În timpul acestor lupte, cele mai violente după 2008, cinci persoane au fost ucise: un militar şi un sătean thailandez, şi doi militari şi un civil cambodgieni.

Presa din cele două ţări afirmă că bilanţul este în realitate mult mai mare: ziarele thailandeze menţionează 64 de militari cambodgieni ucişi, în timp ce, în Cambodgia, presa afirmă că 30 de militari thailandezi şi-au pierdut viaţa.

Aproximativ 8.000 de persoane, doar de partea thailandeză, au fugit din casele lor, dar ele începeau să se întoarcă duminică, potrivit guvernatorului provinciei, Somsak Suwansujarit.

Mai multe sectoare ale frontierei nu au fost delimitate, ceea ce alimentează diferende aflate la originea mai multor incidente armate, soldate cu mai mulţi morţi în 2008 şi 2009.

Disputa s-a cristalizat în jurul templului Preah Vihear, vestigiu al secolului al XI-lea, clasat de UNESCO în 2008 şi deţinut de Cambodgia, potrivit unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie din 1962.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici