Confruntări între naţionalişti şi poliţie, la sosirea negociatorului sârb în Kosovo

Confruntări s-au produs joi după prânz, la Priştina, între aproximativ 100 de naţionalişti kosovari şi poliţie, la sosirea negociatorului sârb pentru Kosovo, Borko Stefanovici, relatează AFP.

Urmărește
5 afișări

Aproximativ 100 de militanţi din cadrul mişcării Autodeterminare (naţionalistă, albaneză) au aruncat cu pietre către sediul Guvernului, la sosirea negociatorului sârb, care urma să îl întâlnească pe vicepremierul kosovar, Hajredin Kuci.

Patru vehicule ale poliţiei au fost avariate, iar alte câteva au fost stropite cu vopsea de culoarea roşie.

Cel puţin patru protestatari au fost răniţi în timpul acţiunii de dispersare a manifestanţilor de către poliţie.

Stefanovici efectuează această vizită şi întreprinde primele contacte, la Priştina, ale vreunui oficial sârb cu oficiali kosovari albanezi, de la Războiul din 1998-1999 şi până în prezent.

Această vizită se înscrie în cadrul pregătirilor celei de a patra runde de negocieri, la Bruxelles, pe care Belgradul şi Priştina le-au demarat în martie, sub auspiciile Uniunii Europene (UE).

Stefanovici urmează să se întâlnească cu omologul său, Edita Tahiri, vicepremierul kosovar, alţi lideri kosovari şi albanezi, dar şi cu reprezentanţi ai minorităţii sârbe în această ţară, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în februarie 2008.

Serbia deţine "cheia" unei soluţii la problema din Kosovo, a declarat Stefanovici, într-un interviu acordat cotidianului Koha Ditore, publicat joi.

"Kosovo nu poate să facă parte din organizaţiile internaţionale fără noi", a declarat negociatorul sârb, adăugând că, fără Belgrad, pentru Kosovo "nu va exista un drum stabil către Europa".

"Kosovo şi Serbia vor depăşi (prin această vizită) o etapă istorică, pentru că, pentru prima dată de la proclamarea independenţei de către Kosovo, cele două ţări vor stabili un contact direct, fără o mediere internaţională", şi-a exprimat satisfacţia, într-un comentariu, Koha Ditore.

Negocierile pe care Priştina şi Belgradul le-au început sub auspiciile Bruxelles-ului vizează diverse probleme practice privind mai ales facilitarea traversării frontierelor, comunicaţiile, comerţul şi aviaţia.

Belgradul consideră, în continuare, Kosovo drept provincia sa meridională. Însă, pentru Priştina, independenţa sa, recunoscută de 75 de ţări, între care Statele Unite şi cea mai mare parte a statelor Uniunii Europene, este irevocabilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici