Potrivit Prefecturii de Poliţie din Torino, 25 de poliţişti au fost răniţi, majoritatea prezentând răni uşoare. Cinci au necesitat spitalizarea. Patru manifestanţi, şi ei răniţi, au primit îngrijiri la locul confruntărilor.
„Forţele de ordine au ajuns la ora locală 5.00 (6.00, ora României), pentru a crea condiţii în vederea deschiderii şantierului. Către ora locală 7.00 (8.00, ora României), o parte a oponenţilor a început să atace poliţia, în mod destul de violent, iar poliţia a răspuns”, a declarat Mario Virano, comisar guvernamental însărcinat cu linia de mare viteză Lyon-Torino.
Poliţia a intervenit cu tiruri de grenade lacrimogene, pentru a-i dispersa pe manifestanţi, şi cu mijloace mecanice, pentru a demola baricadele.
Tabăra „No Tav” („Nu liniei de mare viteză”), numele opozanţilor acestei linii feroviare, a ridicat mai multe baricade pe drumurile de acces la şantier şi a instalat mai multe tabere, pentru a împiedica începerea lucrărilor.
Duminică seara, aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat pentru o defilare cu torţe în Val de Suse, în semn de protest faţă de acest şantier.
Liderul manifestanţilor, Alberto Perino, a recunoscut, luni, că raportul de forţe le este defavorabil. „Am pierdut o bătălie, dar nu am pierdut războiul”, a spus el.
Acest şantier, deschis în vederea săpării unei rampe la Chiomonte, în zona Maddalena, trebuie să fie deschis înainte de sfârşitul lunii iunie, altfel existând riscul pierderii unei părţi a subvenţiilor europene pentru linia Lyon-Torino.
Duminică, ministrul de Interne, Roberto Maroni, a dat asigurări că şantierul se va deschide „până la 30 iunie”. „Proiectul se va face. Dacă nu, vom spune adio sutelor de milioane (de euro) de subvenţii europene, dar, mai ales, legăturilor cu Europa, iar astfel vom spune adio viitorului”, a avertizat el.
Franţa şi Italia au semnat, în 2001, un acord pentru construirea liniei TGV Lyon-Torino, considerată strategică pentru reţeaua europeană. Ea va scurta distanţa între Paris şi Milano la patru ore, faţă de şapte, în prezent, dar suscită o puternică opoziţie în Val de Suse.
Costul său total este estimat la peste 15 miliarde de euro, dintre care o parte finanţată de Uniunea Europeană (UE). Realizarea lucrării principale, un tunel de 58 de kilometri lungime, dintre care 12 kilometri în Italia, urmează să înceapă în 2013, pentru a fi dat în folosinţă către 2023.