Confruntări violente în Beirut. Armata a folosit gaze lacrimogone pentru a-i dispersa pe susţinătorii grupărilor Hezbollah şi Amal. VIDEO

Publicat: 17 12. 2019, 08:48
Actualizat: 05 06. 2020, 01:59

Sute de tineri pe motociclete, care fluturau drapele ale unor partide şi steaguri religioase, s-au adunat în centrul Beirutului scandând „şiiţii, şiiţii” şi dând foc la cauciucuri. Aceştia au aruncat cu pietre şi petarde în forţele de securitate care se aflau în apropiere, au declarat martorii.

Ignorând apelurile de moderaţie din partea politicienilor, tinerii au încercat să spargă un cordon de securitate pentru a lua cu asalt piaţa în care manifestanţii au amenajat corturi ca parte a unui protest antiguvernamental care a are loc în Liban de săptămâni întregi.

În imediata apropiere a zonei aproape de un drum principal care leagă sectoarele de est şi de vest ale capitalei,mai mulţi tineri au ars cauciucuri, au spart ferestrele unor clădiri de birouri şi au incendiat mai multe maşini, au difuzat posturile de televiziune locale, care transmiteau în direct violenţele.

Protestatarii care se află acum în corturi în piaţă au fost vizaţi de grupările şiite, în trecut, supăraţi de scandările acestora împotriva liderilor lor politici, deşi violenţa de marţi a avut un caracter religios.

Videoclipul, care a inflamat spiritele într-o ţară în care diviziunile religioase sunt profunde, a fost realizat de un sunnit libanez expatriat din oraşul de nord Tripoli şi publicat pe social media.

În oraşul Saida, cu populaţie preponderent sunnită, din sudul Libanului, grupuri de tineri mascaţi au luat cu asalt o piaţă principală, unde au incendiat mai multe corturi înfiinţate de manifestanţi care protestează de săptămâni întregi, au precizat posturile de televiziune locale.

Libanul a fost acaparat de un val istoric de proteste începând cu 17 octombrie, care a dus la demisia lui Saad al-Hariri din funcţia de prim-ministru, pe fondul furiei proovcate de eşecul guvernului de a aborda cea mai gravă criză economică a ţării de la războiul civil din 1975-1990.

Protestatarii acuză clasa politică de corupţie şi incompetenţă. În ultimele săptămâni, mii de persoane au fost disponibilizate, iar în ultimele zile au fost semnalate multe cazuri de sinucidere.

Aproximativ o treime dintre cetăţenii Libanului trăiesc în condiţii aflate sub pragul sărăciei, iar rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 30%, conform unui raport de evaluare elaborat de Banca Mondială.