Video Confruntările de la graniţa irakiană, soldate cu moartea a 32 de rebeli şi 17 militari

Confruntările care au avut loc duminică în apropierea graniţie turco-irakiene s-au soldat cu moartea a 32 de rebeli kurzi şi a 17 militari turci, determinând convocarea unei reuniuni de criză la Ankara, relatează Reuters.

Urmărește
1 afișare

Acesta este primul atac kurd după ce Parlamentul de la Ankara a autorizat miercuri o incursiune militară în nordul Irakului, în vederea eliminării rebelilor kurzi care şi-au stabilit bazele în regiune.

"Suntem foarte furioşi ... Parlamentul nostru ne-a autorizat să acţionăm şi în acest cadru vom face ceea ce trebuie făcut", a declarat premierul Tayyip Erdogan.

Oficiali militari de rang înalt şi reprezentanţi guvernamentali au început duminică seara discuţiile în cadrul unei reuniuni de criză, desfăşurată la palatul prezidenţial de la Ankara şi prezidată de preşedintele Abdullah Gul, pentru a stabili ce răspuns va oferi Turcia atacului kurd. Ministrul turc al Apărării, Vecdi Gonul, a declarat la Kiev, după discuţiile avute cu secretarul american al Apărării Robert Gates, că 17 militari au fost ucişi, 16 răniţi şi alţi zece dispăruţi.

Întrebat dacă Ankara va riposta militar la aceste atacuri din apropierea graniţei irakiene, Gonul a declarat: "Nu este urgent. (Trupele turce) plănuiesc o (incursiune) peste graniţă ... Am vrea să facem aceste lucruri în colaborare cu americanii".

Statele Unite, un aliat al Turciei în cadrul NATO, şi Bagdadul au cerut Guvernului de la Ankara să nu trimită trupe în nordul Irakului, pentru a nu destabiliza regiunea.

Gates a declarat că nu crede că Ankara va lansa în mod iminent o operaţiune transfrontalieră majoră. El a precizat, de asemenea, că Gonul a sugerat că există o reticenţă faţă de o acţiune unilaterală împotriva PKK.

Preşedintele american George W. Bush a condamnat aceste atacuri.

"Atacurile dinspre teritoriul irakian necesită o acţiune rapidă din partea Guvernului irakian şi autorităţilor regionale kurde", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Gordon Johndroe, într-un comunicat. "Statele Unite, Turcia şi Irakul vor continua să rămâne uniţi pentru a înfrânge teroriştii din PKK", a adăugat el.

Statul Major militar turc a anunţat că 32 de rebeli au fost ucişi în confruntările continue din sud-estul ţării. Turcia a lansat obuze în zone din interiorul Irakului duminică dimineaţa, dar fără a se înregistra victime.

Abdul Rahman Jaderji, un oficial din cadrul PKK din nordul Irakului, a declarat că rebelii au ucis 40 de militari. Numărul nu a putut fi verificat de o sursă independentă.

Agenţia Firat, care susţine PKK şi îşi are sediul în vestul Europei, a anunţat că opt militari au fost luaţi ostatici. Gonul a negat însă că vreun soldat turc ar fi fost răpit.

"Nu putem oferi detalii în legătură cu numărul soldaţilor capturaţi, tot ce vă pot spune este că nu sunt în Irak. Sunt în Turcia", a declarat o sursă din cadrul PKK pentru Reuters.

Într-un incident separat, petrecut duminică, o mină a provocat moartea unui civil şi rănirea altor 13, aflaţi într-un microbuz care se deplasa în cadrul unui convoi de nuntă, în apropiere zonei unde au fost ucişi soldaţii.

Circa 3.000 de rebeli din PKK, inclusiv liderii săi, şi-ar fi instalat bazele în taberele din regiunea muntoasă din nordul Irakului. Guvernul de la Bagdad a declarat că va lua măsurile necesare pentru a pune capăt a ceea ce a numit "acţiunile teroriste" ale rebelilor kurzi.

Pe de altă parte, liderul regiunii autonome kurde din Irak a declarat că se va apăra în cazul în care armata turcă va iniţia o incursiune militară în nordul ţării, în vederea atacării bazelor rebelilor kurzi, a declarat acesta duminică.

"Nu vom fi prinşi la mijloc în războiul dintre PKK şi Turcia, dar dacă teritoriul Kurdistanului va fi atacat, atunci ne vom apăra cetăţenii", a declarat liderul kurd, Masoud Barzani în urma unei întâlniri cu preşedintele irakian Jalal Talabani, şi el de origine kurdă.

Talabani a cerut PKK să înceteze focul şi să se transforme într-o organizaţie politică. "Dacă insistă în continuarea luptei, trebuie să părăsească provincia Kurdistan", a declarat el.

Turcia a desfăşurat 100.000 de militari pentru a pentru a preveni trecerea graniţei de către rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Dar Guvernul premierului Tayyip Erdogan este supus presiunilor din partea opiniei publice şi armatei, ca urmare a atacurilor sângeroase comise de rebeli asupra forţelor turceşti de securitate.

Peste 40 de militari turci şi personal din cadrul forţelor de securitate au fost ucişi în atacurile rebelilor în ultima lună.

Autorizaţia Parlamentului este valabilă un an, iar Erdogan a sugerat anterior că o incursiune militară nu este iminentă, în timp ce diplomaţii occidentali de la Ankara au declarat că Turcia nu se grăbeşte să trimită trupe în Irak, din cauza riscurilor economice şi de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici