- Home
- Externe
- DONEŢK, (24.07.2014, 13:51)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Confruntările se intensifică în Ucraina, pe fondul acuzaţiilor privind prăbuşirea MH17
Confruntările între forţele ucrainene şi rebelii separatişti se intensifică în Ucraina, pe fondul acuzaţiilor privind implicarea directă a Moscovei, în timp ce alte zeci de cadavre ale victimelor prăbuşirii zborului MH17 sunt aşteptate joi în Olanda.
Urmărește
1100 afișări
Confruntările se intensifică în Ucraina, pe fondul acuzaţiilor privind prăbuşirea MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Primul avion cu sicriele victimelor a decolat de la aeroportul din Harkov la ora 09.00 GMT (12.00, ora României), iar al doilea are programată plecarea în cursul zilei de joi. În acest context, ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au întâlnit joi dimineaţă la Bruxelles pentru a decide o nouă listă cu personalităţile şi entităţile ruse vizate de sancţiuni.
Între timp, confruntările între forţele Kievului şi rebeli se intensifică în zonă, în special în privinţa controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, controlată în mare parte de separatişti, ceea ce, potrivit Kievului, le permite să primească arme din Rusia, inclusiv tancuri şi blindate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Statul Major al "operaţiunii antiteroriste" ucrainene a anunţat, joi, că tiruri cu rachete Grad au fost lansate din Rusia asupra unor puncte de control de la aerportul din Lugansk şi mai multor localităţi din regiunea Doneţk. Obuze de mortiere au căzut în regiunea Doneţk, a anunţat Statul Major, care a precizat că nu au fost semnalate victime, iar blindate au ajuns în zonă pentru a întări poziţiile rebelilor, potrivit sursei.
Potrivit rebelilor, o unitate de paraşutişti aparţinând forţelor ucrainene ar fi încercuită în apropierea frontierei ruse, ceea ce ar fi determinat Kievul să trimită în zonă două patru avioane Suhoi, dintre care două au fost doborâte.
- Problemele de securitate, o piedică pentru activitatea anchetatorilor internaţionali
Premierul ucrainean Arseni Iaţseniuk a acuzat indirect Rusia că a doborât cel puţin unul dintre cele două avioane, într-un interviu pentru BBC difuzat şi de televiziunea ucraineană. "Cel de-al doilea avion de vânătoare a fost cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer. Aceasta înseamnă că a fost doborât de un alt avion de vânătoare care, cu siguranţă nu era ucrainean", a afirmat şeful Guvernului de la Kiev.
Piloţii celor două avioane au reuşit să se salveze, însă nu au fost găsiţi de rebelii proruşi, care nu au intrat deocamdată în zona controlată de forţele ucrainene, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Pe fondul intensificării tensiunilor, rebelii au interzis accesul jurnaliştilor în zonele de luptă şi chiar în apropierea punctelor de control în absenţa unei autorizaţii speciale din partea "Ministerului Apărării" din teritoriile separatiste. În acest context, o maşină în care se aflau jurnaliştii AFP, care se îndrepta spre zona în care au fost doborâte miercuri cele două avioane militare ucraiene, a fost vizată de focuri de armă, fără ca pasagerii să fie răniţi, şi a fost astfel nevoită să se întoarcă din drum, după ce a fost verificată identitatea persoanelor aflate în maşină.
Problemele de securitate par să încetinească şi activitatea anchetatorilor internaţionali care urmează să se pronunţe în legătură cu prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, soldat cu moartea celor 298 de pasageri aflaţi la bord.
- Olanda şi Australia propun o misiune de poliţie sub conducerea ONU la locul tragediei
"Anchetatorii se află în continuare la Kiev şi Harkov, nu s-au putut deplasa la locul prăbuşirii avionului din motive de securitate", a declarat Sara Vernooij, purtorul de cuvânt al Biroului olandez de Securitate OVV, care conduce ancheta privind prăbuşirea avionului malaysian. "Discuţii pe această temă sunt în curs", a adăugat ea. Avionul Malaysia Airlines s-a prăbuşit în Grabov, într-o zonă controlată de rebelii proruşi.
Cu toate acestea, misiunea OSCE a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că observatorii au plecat joi dimineaţă spre locul prăbuşirii avionului, împreună cu experţii malaysieni şi australieni.
Potrivit Kievului, Olanda şi Australia şi-au anunţat disponibilitatea să trimită "o misiune de poliţie sub conducerea ONU" la locul prăbuşirii avionului malaysian, pentru a asigura desfăşurarea unei anchete independente.
După ce a fost o perioadă blocat de rebeli, trenul cu vagoanele frigorifice în care au fost depuse cadavrele victimelor accidentului a ajuns marţi la Harkov, însă mai multe corpuri se află în continuare la locul tragediei, a anunţat miercuri misiunea de observatori a OSCE în Ucraina.
Cutiile negre ale avionului malaysian au ajuns, între timp, în Marea Britanie, unde urmează să fie decriptate de experţi. Cu toate acestea, este puţin probabil ca, în urma analizării datelor din cutiile negre, să fie stabilită originea tirului fatel de rachetă, atribuit de Statele Unite "rebelilor susţinuţi de Rusia".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRIZA DIN UCRAINA: Liderul rebelilor ucraineni Aleksandr Borodai ADMITE că are legături cu serviciile secrete ruse
Citește și: SUA nu deţin dovezi privind implicarea separatiştilor în prăbuşirea zborului MH17, acuză Moscova
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe