Congresman SUA: Forţele armate americane riscă să fie judecate pentru crime de război în Yemen

Membri ai forţelor armate ale SUA ar putea fi judecaţi pentru crime de război din cauza furnizării de realimentare aeriană şi altor tipuri de sprijin militar oferite coaliţiei conduse de saudiţi din Yemen, avertizează congresmanul american Ted Lieu, citat de The Guardian.

Urmărește
965 afișări
Imaginea articolului Congresman SUA: Forţele armate americane riscă să fie judecate pentru crime de război în Yemen

Congresman SUA: Forţele armate americane riscă să fie judecate pentru crime de război în Yemen (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Aproape 4.000 de civili din Yemen au fost ucişi, de la începutul conflictului în martie 2015, după ce rebelii huthi au ocupat capitala Sanaa. Miliţiile şiite huthi, afiliate fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh şi susţinute de Iran, luptă cu forţele loiale Guvernului Abdrabbuh Mansur Hadi, susţinut de o coaliţie coordonată de Arabia Saudită.

Într-o scrisoare adresată Secretarului de Stat John Kerry şi Secretarului Apărării Ash Carter, congresmanul Ted Lieu, un fost avocat al forţelor aeriene, a comunicat că administraţia nu participă la selecţia ţintelor vizate ale coaliţiei, multe dintre acestea vizând spitale şi şcoli, iar acest fapt nu scuteşte SUA de responsabilitate legală.

”Mi se pare profund îngrijorător faptul că SUA aparent nu are cunoştinţe avansate despre obiectivele ce vor fi lovite de avioanele care sunt realimentate de către personalul american. SUA pare să încalce legile de conflict armat şi standardele internaţionale, prin angajarea în astfel de operaţiuni militare directe, în cazul în care personalul SUA nu este conştient dacă ţintele vizate sunt civile sau militare”, a semnalat acesta.

Potrivit lui Lieu, personalul militar din SUA care a participat la conflictul din Yemen riscă din punct de vedere legal legal de a fi investigat şi urmărit penal pentru comiterea de crime de război. În conformitate cu dreptul internaţional, o persoană poate fi găsită vinovată de complicitate şi instigare la crime de război.

Luni, ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a solicitat încetarea atacurilor aeriene conduse de coaliţia coordonată de Arabia Saudită, după un şir de incidente în care erau implicate victime civile. SUA a anunţat că îşi revizuieşte sprijinul militar pentru coaliţie şi a încetat furnizarea de muniţii cu dispersie, cerând forţelor armate saudite să ia măsuri de precauţie mai mari pentru a evita victimele civile.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici