- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Congresmenii americani anchetează folosirea de către CIA a tehnicii de simulare a înecului
Congresmenii americani au început o anchetă cu privire la motivele care au determinat CIA să distrugă înregistrările video cu suspecţii al-Qaida împotriva cărora a fost folosită tehnica de simulare a înecului.
Directorul CIA, Michael Hayden
Potrivit unui fost procuror, mult controversata tehnică de interogare a determinat obţinerea unor informaţii importante, dar a condus la tortură.
Directorul CIA, Michael Hayden, a depus mărturie miercuri în cadrul unei audieri cu uşile închise la Comisia pentru Informaţii a Senatului, care a demarat una dintre cele câteva investigaţii pentru a aflat motivul pentru care agenţia a încălcat legea, prin distrugerea înregistrărilor în 2005.
"Există alte persoane în cadrul agenţiei care ştiu despre acest lucru mai bine decât mine, şi i-am determinat să vină în faţa dumneavoastră şi să răspundă la toate întrebările pe care le are Comisia", a spus Hayden după audieri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Mai multe state, parlamentari americani dar şi grupuri pentru apărarea drepturilor omului au calificat simularea înecului drept tortură. Mai multe informaţii referitoare la utilizarea acestei tehnici în rândul suspecţilor de terorism, au afectat imaginea SUA în întreaga lume.
Camera Reprezentanţilor ar putea vota până miercuri scoaterea în afara legii a tehnicii de simulare a înecului.
Potrivit unui fost anchetator al CIA, John Kiriakou, interogarea prin simularea înecului a salvat vieţi în războiul împotriva al-Qaida. Kiriakou a declarat că locotenentul Abu Zubaida, suspectat de legături cu al-Qaida, a început să coopereze în mai puţin de un minut, după ce a fost folosită tehnica de interogare prin simularea înecului, în 2002. Acesta susţine că în prezent consideră că această tehnică reprezintă tortură.
Mai multe critici au apărut la adresa CIA, acuzând agenţia că ar fi distrus înregistrarea cu Abu Zubaida şi cu un alt suspect al-Qaida, pentru a muşamaliza folosirea torturii ilegale. Agenţia a precizat că a distrus înregistrările în 2005, pentru a-i proteja pe interogatori de posibilele represalii.
Potrivit Washington Post, un judecător a ordonat ca înregistrările să fie păstrate pentru a fi folosite ca dovezi în procesele deţinuţilor de la Guantanamo, unde sunt închişi suspecţii de terorism.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO