- Home
- Externe
- WASHINGTON, (18.07.2013, 07:11)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Congresmenii americani s-au trezit şi denunţă programele NSA dezvăluite de Snowden
Congresmeni americani au denunţat puternic, miercuri, programele de supraveghere create de Agenţia de informaţii NSA, apreciind că acestea încalcă viaţa privată a americanilor şi ameninţând că nu le vor prelungi.
Urmărește
1699 afișări
Congresmenii americani s-au trezit şi denunţă programele NSA dezvăluite de Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De la începutul dezvăluirilor lui Edward Snowden, atenţia publicului şi aleşilor s-a concentrat mai mult asupra urmăririi fostului consultant al puternicei Agenţii însărcinate cu efectuarea de interceptări telefonice şi informatice, decât asupra faptelor pe care acesta le denunţă.
Însă, miercuri, aleşi din ambele tabere din cadrul Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor i-au criticat foarte dur pe unii reprezentanţi ai serviciilor de informaţii şi Departamentului Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
În opinia lor, colectarea de metadate (numere apelate, durata apelului) ale comunicaţiilor efectuate de milioane de americani depăşeşte ceea ce autorizează Constituţia şi ceea ce permite legea.
"Cred că acest program a derapat de la pista legalităţii", a denunţat reprezentanta democrată Zoe Lofgren.
În opinia congresmenilor, legea adoptată în 1978 în urma scandalului Watergate era menită să autorizeze supravegherea comunicaţiilor doar atunci când există o suspiciune ce vizează o persoană susceptibilă să se livreze unor activităţi teroriste.
Însă, colectând date ca şi cum ar lua tot carul cu fân pentru a găsi acul, NSA merge prea departe, iar Curtea secretă însărcinată cu validarea cadrului programelor NSA nu poate exercita un control efectiv asupra activităţilor de supraveghere ale agenţiei.
Această Curte, FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court), obligă operatori de telefonie să predea aceste date NSA.
"Acest lucru este de neconceput, este scandalos şi este necesar să înceteze imediat. Îmi pare că avem o foarte gravă încălcare a legii", a apreciat cel mai important congresemn democrat din cadrul Comisiei, John Conyers. El îndeamnă ca hotărârile cele mai importante ale FISC să fie declasificate.
"Echilibru bun"
Singura justificare a serviciilor de informaţii pentru deţinerea acestor milioane de date este că ele "pot fi utile" în viitor, a denunţat el.
În 2012, au fost efectuate cercetări doar asupra datelor a "300 de ID-uri unice" în cazuri de suspiciune privind o activitate teroristă, a ţinut să sublinieze reprezentantul NSA, John Inglis, amintind că doar 22 de persoane din cadrul agenţiei au dreptul să exploateze metadatele culese.
În opinia numărului doi de la Departamentul Justiţiei, James Cole, grija constantă este "echilibrul bun între protecţia securităţii naţionale şi cea a vieţii private şi libertăţilor publice".
"Noi credem că aceste programe respectă acest echilibru", a apreciat el, referindu-se la un program de colectare de metadate şi la programul PRISM de supraveghere pe Internet.
"Aceste date programe sunt efectuate urmând legi votate de Congres", a subliniat el, răspunzând acuzaţiilor congresmenilor.
În opinia sa, "colectarea are valoare doar dacă datele sunt utilizate".
"Nu vorbim despre utilizare. Încălcarea libertăţilor publice nu priveşte doar proasta utilizare, ci colectarea", i-a răspuns, iritat, alt congresmen, Jerrold Nadler.
Inclusiv în tabăra republicană, amploarea programului provoacă îngrijorare. Este îngrijorat inclusiv James Sensenbrenner, unul dintre iniţaitorii Patriot Act, în 2001, şi Secţiunii 215 a acestuia, care prevede colectarea de metadate.
"Secţiunea 215 expiră la sfârşitul lui 2015, iar în cazul în care nu veţi înţelege că aveţi o problemă ea nu va fi prelungită", i-a transmis republicanul adjunctului secretarului Justiţiei.
"Nu aveţi controlul asupra Camerei Reprezentanţilor (...). Este necesar să schimbaţi modul în care utilizaţi Secţiunea 215, altfel, peste un an şi jumătate, nu o veţi mai avea", a avertizat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe