- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Congresul american aprobă reforma asigurărilor de sănătate - VIDEO
Preşedintele american, Barack Obama, a repurtat duminică seară o victorie legislativă majoră, prin adoptarea în Camera Reprezentanţilor a unei reforme istorice a sistemului de asigurări de sănătate, după mai multe luni de negocieri aprinse în Congres.
Congresul american aprobă reforma asigurărilor de sănătate (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
"Am dovedit că rămânem un popor capabil de lucruri mari", a declarat Obama, în noaptea de duminică spre luni, după ce reprezentanţii tocmai aprobaseră cu 219 voturi pentru şi 212 împotrivă textul adoptat în decembrie de Senat.
Obama ar urma să promulge rapid textul legislativ al reformei aflate în centrul programului său electoral.
"În această seară am depăşit povara politicii, în contextul în care toţi specialiştii afirmau că acest lucru nu mai era posibil", a subliniat preşedintele, surâzător, dar sobru, exprimându-se în direct la televiziune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În timpul celor aproape zece ore de dezbateri de duminică, cele două tabere au avut o ultimă confruntare. Republicanii şi-au reiterat opoziţia faţă de planul propus de democraţi şi considerat prea costisitor. Aceştia din urmă au afirmat că un "status quo" nu poate fi acceptabil.
"Avem în faţa noastră un proiect de lege pentru a schimba o traiectorie care nu este viabilă", a spus liderul majorităţii democrate, Steny Hoyer, evocând costul ridicat al sănătăţii în Statele Unite.
Preşedintele Camerei, Nancy Pelosi, care a fost îndelung aplaudată de tabăra sa, a salutat "angajamentul de neclintit" al preşedintelui Obama pentru cauza reformei.
Republicanul Mike Pence, al treilea în ierarhia opoziţiei, a afirmat, ironic: "Doar la Washington se poate spune că se cheltuiesc 1.000 de miliarde, economisindu-se în acelaşi timp bani pentru contribuabili".
Reforma, care costă 940 de miliarde de dolari pe o perioadă zece ani, ar urma să reducă deficitul american cu 138 de miliarde de dolari, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO). Textul prevede o scădere a cheltuielilor programului de asigurări de sănătate pentru persoanele în vârstă (Medicare).
În total, textul ar urma să permită unui număr de 32 de milioane de americani, în prezenţi lipsiţi de o asigurare medicală, să beneficieze de ea. Obiectivul este de a garanta o asigurare de sănătate pentru americanii de sub 65 de ani, într-o proporţie de 95 la sută. Textul interzice de asemenea asigurătorilor să refuze asigurarea persoanelor care s-au îmbolnăvit anterior.
Era nevoie de o majoritate de 216 voturi pentru ca textul să fie adoptat.
Rezultatul votului era încă incert duminică după-amiază, când liderii democraţi au obţinut sprijinul democratului Bart Stupak, un opozant al avortului, precum şi al partizanilor săi.
Acest sprijin preţios a apărut în urma unui compromis din partea preşedintelui Obama, care s-a angajat să semneze un decret pentru reafirmarea interzicerii finanţărilor federale pentru avorturi.
Stupak a fost stigmatizat de forţele de dreapta, un ales republican considerându-l "ucigaş de bebeluşi".
Democraţii au ezitat mult timp să voteze pentru o reformă pe care sondajele o arătau nepopulară. În total, 34 dintre ei au votat împotriva proiectului de lege, alături de 178 de republicani, din care nici unul nu a votat pentru reformă.
După primul vot, reprezentanţii au aprobat o serie de modificări la proiectul din Senat. Aceste "corecturi" pot fi trimise în Senat, care va trebui să le aprobe în cursul săptămânii. Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a promis că Senatul va acţiona "fără întârziere".
Reuniţi la acest sfârşit de săptămână în faţa Capitoliului, mai multe sute de opozanţi ai reformei au scandat "Kill the bill" (Omorâţi proiectul de lege). "Ne vom aminti de asta în noiembrie", au spus ei, făcând aluzie la viitoarele alegeri legislative.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO