Congresul SUA vrea să înţeleagă de ce a eşuat sistemul în cazul atentatului de la Boston

Congresul american a încercat să înţeleagă joi, la aproape o lună după atentatul mortal din timpul maratonului de la Boston, de ce "sistemul a dat erori", fiind luate în calcul proasta circulaţie a informaţiilor sau lipsa de cooperare între serviciile de informaţii şi poliţie.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Congresul SUA vrea să înţeleagă de ce a eşuat sistemul în cazul atentatului de la Boston

Congresul SUA vrea să înţeleagă de ce a eşuat sistemul în cazul atentatului de la Boston (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Supus întrebărilor unor aleşi dornici să-şi contureze o anchetă personală cu privire la atacul terorist din 15 aprilie, şeful poliţiei din Boston, Edward Davis, a recunoscut, primul, lipsa de cooperare între diferite servicii din cadrul poliţiei.

El a admis că a aflat despre fraţii Ţarnaev, acuzaţi că au comis atacul, abia la 48 de ore după producerea exploziilor, care s-au soldat cu trei morţi şi peste 260 de răniţi pe linia de sosire a maratonului de la Boston.

Cu toate acestea, o anchetă a FBI, alertat de serviciile de informaţii ruseşti, a fost deschisă, apoi închisă, pentru cel mai în vârstă dintre cei doi ceceni, Tamerlan Ţarnaev. Decedat într-o cursă de urmărire declanşată de poliţie, Tamerlan a fost înmormântat, în cele din urmă, a anunţat poliţia joi, după ce autorităţile din oraşul Cambridge, unde trăia, au refuzat să-l înhume.

Davis a admis că nu a fost informat, înainte de atacurile din 15 aprilie, în privinţa radicalizării lui Tamerlan Ţarnaev, călătoriei sale în Cecenia sau activităţilor pe Internet, unde posta înregistrări video cu propagandă islamistă.

"Vineri dimineaţa (19 aprilie), am început să avem informaţii privind identitatea unor indivizi", afirma cu părere de rău Ed Davis, interogat de către aleşi ai Comisiei pentru Securitate Naţională din Camera Reprezentanţilor.

La rândul său, supus întrebărilor, directorul pentru securitate internă din Massachusetts, Kurt Schwartz, a recunoscut că "niciun membru al poliţiei din statul Massachusetts, nici din centrul de strângere (a informaţiilor) nu a auzit vorbindu-se despre fraţii Ţarnaev, înainte de atentat".

În opinia preşedintelui Comisiei, Michael McCaul, care a deschis o anchetă parlamentară, a existat o proastă funcţionare. "Mă tem că autorii atentatului de la Boston au reuşit pentru că sistemul nostru a dat erori", a afirmat el.

Acest republican din Texas s-a declarat "foarte tulburat" cu privire la faptul că poliţiştii "federali au avut informaţii, dar nu le-au împărtăşit cu poliţia locală".

- O "lecţie" de reţinut

Colegul său democrat Bennie Thompson a deplâns, de asemenea, că a fost nevoie de încă o "tragedie pentru a dezvălui problemele ale mai multor baze de date federale".

De ce nici FBI, nici Departamentul pentru Securitate Internă "nu au implicat forţele de ordine locale care ar fi putut detecta semnalele (...) şi să ne ajute la prevenirea atentatului de la maraton?", a întrebat fostul senator independent Joseph Lieberman, care a activat în cadrul politicii de securitate după atentatele din 11 septembrie.

"Iată unde suntem, la 12 ani după (11 septembrie 2001), noi am cheltuit miliarde de dolari şi avem în continuare probleme", a denunţat Lieberman, apreciind "că a fost posibilă împiedicarea atentatului terorist de la Boston".

"Trebuie să admitem că sistemul pe care l-am construit pentru a proteja americanii după 11 septembrie nu a reuşit să-i oprească pe fraţii Ţarnaev", a mai afirmat el.

Senatorul Lieberman a punctat "eşecul extrem de regretabil" al cooperării cu serviciile de informaţii ruseşti. Informaţiile privind faptul că Tamerlan Ţarnaev a călătorit în Daghestan şi în Cecenia "se pare că nu fost comunicate cu adevărat Guvernului nostru", a deplâns el.

Deşi anchetatorii nu ştiu dacă fraţii Ţarnaev aveau legături cu o organizaţie internaţională, ei ştiu că au îmbrăţişat ideologia islamistă.

Aceasta este o "lecţie" de reţinut, a spus el, deoarece, cu toate că "Osama ben Laden a murit (...) ideologia islamistă violentă progresează rapid".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici