- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consecinţele politice ale tragediei de la Smolensk
Tragedia de la Smolensk în care au murit numeroase personalităţi din Polonia a pus la îndoială stabilitatea democraţiei poloneze, însă instituţiile statului au gestionat criza la timp şi într-o manieră organizată, comentează un cercetător polonez citat de publicaţia electronică EUObserver.com.
Consecinţele politice ale tragediei de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Prevederile Constituţiei poloneze au fost aplicate, deşi ţara se confrunta cu una din cele mai mari catastrofe umane şi politice din 1945. Preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, a preluat atribuţiile şefului statului, Lech Kaczynski, care a murit în accidentul aviatic din Rusia. De asemenea, alegerile prezidenţiale anticipate vor avea loc la 20 iunie.
În contextul în care statul polonez a trecut un test de stabilitate politică, naţiunea poloneză a trecut unul de maturitate democratică. Consecinţa directă a tragediei de la Smolensk a deschis posibilitatea ca Polonia să adopte noi politici europene şi de politică externă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Concepţia preşedintelui Kaczynski despre importanţa istoriei este împărtăşită în Polonia de aproape întreaga clasă politică. Interpretarea poloneză a istoriei polono-ruse se bazează pe realităţi. Uniunea Sovietică, sub conducerea lui Stalin, este acuzată de subjugarea Europei de Est şi de uciderea a numeroase persoane de diferite naţionalităţi, cât şi a unora de naţionalitate rusă. Rusia stalinistă are partea sa de vină pentru tragediile survenite pe durata celui de-al doilea război mondial. În opinia multor polonezi, cel de-al doilea război mondial s-a încheiat în 1989.
Există două abordări de care un politician polonez ar putea ţine cont în relaţiile ţării cu Rusia şi în influenţa acestora asupra relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia. Abordarea preşedintelui Kaczynski era bazata pe confruntare, încercând să limiteze influenţa rusă în Europa de Est şi solicând prezentarea scuzelor şi despăgubiri din partea liderilor ruşi pentru erorilor comise în trecut. În perioada în care Guvernul a fost condus de Jaroslaw Kaczynski (2006-2007), Polonia s-as opus deschiderii negocierilor pentru un acord între UE şi Rusia.
Odată cu accidentul aviatic de la Smolensk, se pune capăt unei perioade de cinci ani de suspiciune faţă de Polonia şi de politica sa faţă de Uniunea Europeană. Aceasta a început în 2005 când Lech Kaczynski a fost ales preşedinte. Valul de susţinere faţă de Polonia poate să ajute ţara să-şi recapete poziţia puternică legitimă în privinţa politicii externe. Schimbarea atmosferei în privinţa Poloniei poate diminua de asemenea tensiunile dintre Polonia şi partenerii săi vest-europeni referitoare la anumite aspecte legate de negociere, în special în contextul în care Polonia va prelua, în 2011, preşedinţia semestrială a UE.
Politicile transatlantice ale Poloniei au fost de asemenea afectate de tragedia de la Smolensk. Legăturile polono-americane au fost slăbite de administraţia Obama. Totuşi, reacţia Statelor Unite faţă de tragedie a demonstrat că la Washington se conştientizează problema "pierderii unui aliat". Prin urmare, Statele Unite ar putea adopta noi iniţiative, nu neapărat în domeniul securităţii, conchide cercetătorul polonez.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO