Consilier al lui Barack Obama: Al-Qaida nu a fost încă învinsă
Statele Unite "nu pot declara că al-Qaida a fost învinsă din punct de vedere strategic", în pofida eliminării liderului său, Osama ben Laden, a declarat duminică Tom Donilon, consilierul preşedintelui Barack Obama pentru securitate naţională.
Consilier al lui Barack Obama: Al-Qaida nu a fost încă învinsă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cred că în acest stadiu nu putem declara că al-Qaida a fost învinsă din punct de vedere strategic", a declarat Donilon, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC.
Reţeaua teroristă "rămâne o ameninţare pentru Statele Unite, dar am realizat o etapă importantă spre anihilarea ei", odată cu eliminarea lui ben Laden, în urmă cu o săptămână, în Pakistan, a precizat el.
Donilon a mai apreciat că Ayman al-Zawahiri, al doilea în ierarhia al-Qaida, este "departe de a fi un lider", ca Osama ben Laden. Ayman al-Zawahiri este acum "teroristul cel mai căutat din lume", a subliniat el, într-un interviu pentru CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Potrivit consilierului prezidenţial, documentele găsite în vila în care un comando american l-a ucis pe Osama ben Laden, în Pakistan, corespund unei "mici biblioteci de universitate".
El a adăugat că nici o dovadă nu permite să se afirme că autorităţile pakistaneze ştiau unde se ascunde ben Laden, dar a făcut un apel la această ţară să ancheteze subiectul.
"Ben Laden a beneficiat de anumite reţele de ajutor la Abbottabad", oraşul din apropiere de Islamabad unde a fost ucis liderul al-Qaida, a declarat Tom Donilon, în interviul pentru postul NBC.
"Nu avem nici o dovadă că Guvernul de la Islamabad era la curent cu acest lucru. Dar ei trebuie să ancheteze pe această temă", a adăugat el.
Oficialii pakistanezi "trebuie în acelaşi timp să ne furnizeze informaţiile pe care le-au obţinut din reşedinţă şi să ne permită să le interogăm pe cele trei soţii ale lui ben Laden pe care le-au arestat", a mai spus consilierul.
"Vă pot spune sincer că nu dispun de nici o dovadă că lideri politici, oficiali militari sau din serviciile de informaţii ar fi avut cunoştinţă (despre locul unde se afla) ben Laden", a subliniat el.
Însă "ben Laden se afla în acest oraş de şase ani, la circa 50 de kilometri de capitala Pakistanului, Islamabad, şi unde se află o importantă şcoală militară", a notat el, adăugând că "acest lucru necesită o anchetă".
Ben Laden se "ascundea în văzul tuturor", a insistat Donilon, în interviul pentru CNN.
Armata pakistaneză, foarte influentă în afacerile ţării, şi-a recunoscut joi "propriile insuficienţe în informaţii privind prezenţa lui Osama ben Laden în Pakistan", ţară bănuită de joc dublu faţă de al-Qaida.
Liderul al-Qaida a fost eliminat în noaptea de duminică spre luni de un comando american format din 79 de soldaţi, transportaţi cu elicopterul. Washingtonul a explicat că nu a avertizat autorităţile pakistaneze de teama unei scurgeri de informaţii şi a afirmat că prezenţa inamicului său numărul unu în acest loc arată complicităţi în rândul spionajului şi amatei.
Donilon a spus duminică, însă, că Statele Unite nu au avertizat Pakistanul despre operaţiune nu pentru că nu ar avea încredere în Guvernul pakistanez, ci din motive de securitate.
"Nu este o problemă de încredere", a declarat el pentru NBC. Preşedintele Obama "a spus de la început că trebuie să avem securitate maximă în această operaţiune", a adăugat Donilon. Dacă s-ar fi produs o scurgere de informaţii, ben Laden "ar fi fugit şi, evident, aveam şi obligaţia să asigurăm securitatea soldaţilor noştri".
Consilierul lui Obama a mai precizat la CNN că echipa americană a "plecat din Afganistan" în momentul lansării operaţiunii. Forţele speciale care au efectuat raidul "l-au informat pe preşedintele Obama minut după minut despre operaţiune, de la plecarea lor din Afganistan şi până la întoarcere", a precizat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO