Consiliul de asociere UE-Ucraina va discuta Legea educaţiei, în cadrul întrunirii din decembrie

Oficialii Comisiei Europene au aprobat adăugarea subiectului privind noua lege a educaţiei din Ucraina pe agenda Consiliului de Asociere UE-Ucraina din 8 decembrie, a anunţat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, relatează MTI.

Urmărește
293 afișări
Imaginea articolului Consiliul de asociere UE-Ucraina va discuta Legea educaţiei, în cadrul întrunirii din decembrie

Consiliul de asociere UE-Ucraina va discuta Legea educaţiei, în cadrul întrunirii din decembrie

Ucraina "comite o încălcare gravă a drepturilor minorităţilor", a spus Szijjarto, adăugând că noua lege în materie de educaţie a încălcat şi acordul de asociere Ucraina-UE.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a mai precizat că nici Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, nici Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate, nu au avut obiecţii în privinţa acestei poziţii.

Peter Szijjarto le-a transmis jurnaliştilor că Ucraina a încălcat şi normele privind drepturile omului. Potrivit acestuia, Legea educaţiei influenţează în mod nefavorabil 71 instituţii de învăţământ din vestul Ucrainei, unde se află majoritatea etnicilor maghiari.

Şi ministerul rus de Externe a adoptat o poziţie dură faţă de legea educaţiei din Ucraina, susţinând că autorităţile de la Kiev încearcă să rescrie istoria.

"Legea a provocat indignare nu doar în Rusia. Ne-am obişnuit cu aceste perversiuni din partea regimului şi a politicienilor de la Kiev: nu suntem resemnaţi [cu asta], dar ştim la ce să ne aşteptăm. A devenit o revelaţie pentru mai multe ţări, întrucât ţările care fac parte din UE şi care au contribuit la procesul de integrare europeană au crezut că pot aştepta o mai mare îngăduinţă din partea regimului de la Kiev faţă de grupurile etnice, cum ar fi maghiarii. Este o încercare de a elimina limba rusă din istoria Ucrainei, ca şi cum nu a existat niciodată pe acest teritoriu şi a fost impus în perioada sovietică", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Moscova, Maria Zaharova, potrivit agenţiei Tass.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici