- Home
- Externe
- WASHINGTON, (12.09.2017, 02:04)
- Marian Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. O nouă blocadă economică pentru regimul de la Phenian. Ce rol au jucat Rusia şi China în reducerea embargoului
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, marţi, în unanimitate rezoluţia înaintată de Statele Unite care prevede impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, la o săptămână după ce regimul de la Phenian a efectuat cel de al şaselea test nuclear, informează CNN.
Urmărește
5072 afișări
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord
Documentul votat este unul mult revizuit faţă de cel iniţial propus se SUA, modificările fiind operate în urma negocierilor cu Rusia şi China care nu au fost de acord cu un embargo total. De altfel, după votul de marţi, ambasadorul rus la ONU a avertizat că noi sancţiuni ar „sufoca” Phenianul şi ar produce o criză umanitară.
Ce sancţiuni au fost impuse
Noul pachet de sancţiuni a fost votat de toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, după ce Statele Unite au eliminat câteva măsuri dure pe care le anunţaseră săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Este cea de a noua rezoluţie adoptată unanim de membrii Consiliului de Securitate de la dezvoltarea programelor balistice şi nucleare nord-coreene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Rezoluţia urmăreşte realizarea câtorva obiective majore: reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian. Materialele textile au fost al doilea cel mai mare produs de export al nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% din exporturile de textile ajungeau în China. Rezoluţia menţine embargoul asupra gazelor naturale, însă, cu toate că Washingtonul îşi dorea un embargou total şi asupra petrolului, vânzările de petrol vor fi limitate la 500.000 de barili până la sfârşitul acestui an.
Textul final al documentului este unul mult mai moderat decât cel propus iniţial de SUA. Primul proiect era "maximal" şi prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere şi gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaţilor săi , blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicţia de a importa produse textile nord-coreene şi inspectarea cu forţa a navelor maritime suspectate că încalcă rezoluţiile ONU.
Pentru a-şi asigura sprijinul Rusiei şi Chinei însă, Washingtonul a fost nevoit să îşi revizuiască pretenţiile şi să întărească paragrafele din textul său destinate căutării unei soluţii „paşnice” a crizei.
După mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost menţinut, dar pentru petrol vânzările vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la două milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.
Aceasta reprezintă o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimează la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importă în special din China benzină şi motorină, potrivit Statelor Unite.
în urma negocierilor intense cu Beijingul şi Moscova, Washingtonul a fost de acord să elimine măsura îngheţării activelor liderului nord-coreean Kim Jong Un.. Statele Unite au dat asigurări că nu doreşte schimbarea regimului, este dificil să îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.
Măsurile referitoare la expatriaţii nord-coreeni şi inspectarea navelor suspecte sunt mai puţin stricte decât în textul iniţial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit diplomaţilor. În Rusia ar lucra aproape 35.000 de muncitori nord-coreeni.
Acest set de sancţiuni vine după ce regimul de la Phenian a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen şi după ce a ameninţat în mai multe rânduri Statele Unite.
Cu o zi în urmă, Coreea de Nord a avertizat că va provoca ”cea mai mare durere şi suferinţă” Statelor Unite, dacă Washingtonul va persista în încercarea de a impune sancţiuni mai severe asupra Phenianului după cel de al şaselea test nuclear nord-coreean.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe