- Home
- Externe
- NEW YORK, (18.12.2015, 13:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare ISIS
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat cu unanimitate o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare a Statului Islamic, printr-o consolidare a sancţiunilor impuse grupării jihadiste, relatează DPA în pagina electronică.
Urmărește
1466 afișări
Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare ISIS
Rezoluţia - adoptată joi, în cadrul primei reuniuni în care mai multe state au fost reprezentate de către miniştrii de Finanţe - extinde la nivelul SI sancţiunile impuse Al-Qaida şi însărcinează Comisia pentru Sancţiuni impuse Al-Qaida să se concentreze asupra grupării jihadiste.
Această Comisie foloseşte acronimul ISIL pentru a desemna Statul Islamic. De asemenea numele ei a fost modificat şi conţine Daesh - acronimul arab al organizaţiei teroriste.
Documentul permite totodată ONU să impună sancţiuni oricărei entităţi care ajută sau este asociată grupării extremiste şi îndeamnă ţările să-şi intensifice schimbul de informaţii secrete, inclusiv cu sectorul privat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Ţările sunt îndemnate totodată, în text, "să acţioneze viguros şi ferm în vederea îndiguirii fluxului fondurilor şi altor active financiare şi resurse economice aparţinând unor persoane şi entităţi" ale căror nume sunt înscrise pe lista de sancţiuni.
Secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew, care a prezidat reuniunea, a declarat că, spre deosebire de alte grupări teroriste, care se bazează pe donaţii, Statul Islamic se susţine cu veniturile pe care le obţine în teritoriile asupra cărora deţine controlul.
Citeşte şi: MANUALUL SECRET al ISIS: Cum vor jihadiştii să cucerească lumea. Avertismentul unui expert militar - FOTO
Gruparea a obţinut până în prezent 500 de milioane de dolari din vânzări ilegale de petrol, dar şi milioane de dolari de pe urma unor extorcări, a denunţat Lew.
Însă nevoia jihadiştilor de a-şi păstra controlul asupra teritoriului face gruparea vulnerabilă din punct de vedere financiar.
"Pentru a-şi susţine infrastructura petrolieră şi eforturile militare, (Statul Islamic) are nevoie de acces la sistemul financiar internaţional", a spus Lew.
"Această dependenţă reprezintă o oportunitate de atac", a subliniat el.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat statele membre ale Organizaţiei să-şi intensifice eforturile în vederea închiderii canalelor financiare ale organizaţiilor teroriste.
"Există multe state care este necesar să adopte prevederi legale, să creeze instituţii şi o expertiză în vederea identificării şi blocării fluxurilor financiare şi activelor teroriste", a declarat Ban Ki-moon.
Citeşte şi: ISIS a executat sute de copii sirieni pentru că au refuzat să se alăture grupării teroriste
"Implementarea rezoluţiilor-cheie ale Consiliului de Securitate cu privire la acest subiect este în continuare slabă în unele părţi ale lumii", a avertizat el.
Rezoluţia are la bază un text precedent, adoptat în februarie, vizând stoparea surselor de finanţare ale Statului Islamic prin suprimarea exporturilor ilegale de petrol, a traficului cu obiecte din patrimoniul cultural şi a donaţiilor către grupări extremiste.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cel mai puternic ATAC lansat de ISIS în Irak în ultimele cinci luni, respins de forţele kurde - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe