Consiliul de Securitate al ONU în reuniune pe tema Libiei, după criticile Rusiei şi afirmaţiile rezervate ale Germaniei

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune cu uşile închise, luni, pe tema situaţiei din Libia, au anunţat diplomaţi sub protecţia anonimatului.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU în reuniune pe tema Libiei, după criticile Rusiei şi afirmaţiile rezervate ale Germaniei

Reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, luni, pe tema Libiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest anunţ intervine în contextul în care Rusia a criticat rezoluţia adoptată joi, iar Germania a refuzat să participe la operaţiunile militare.

Întâlnirea, cu un caracter foarte tehnic, urmează, de asemenea, după ce Libia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi va oferi un răspuns acestei solicitări, a anunţat un diplomat.

Consiliul de Securitate a adoptat joi o rezoluţie care prevede luarea "tuturor măsurilor necesare" pentru protejarea civililor din Libia. Rusia şi Germania, ambele membre ale Consiliului, s-au abţinut de la vot.

Începând de sâmbătă, au fost efectuate bombardamente ale coaliţiei internaţionale contra regimului liderului libian, Muammar Kadhafi. Acestea au atins centrul capitalei, Tripoli, în noaptea de duminică spre luni, şi încercau, luni, să întrerupă liniile de aprovizionare ale forţelor acestuia.

După anunţarea succesului unui prim val de lovituri aeriene, sâmbătă şi duminică, împotriva sistemelor de apărare antiaeriană şi blindatelor din apropierea liniilor insurgenţilor, următoarea etapă constă în atacarea acestor linii de aprovizionare, cu scopul limitării capacităţii de acţiune a forţelor guvernamentale.

Premierul rus, Vladimir Putin, a criticat, luni, în mod dur, rezoluţia ONU, autorizând utilizarea forţei în Libia, care seamănă, în opinia sa, cu un "apel la cruciade" şi denotă o tendinţă a Statelor Unite de a recurge la forţă contra altor ţări.

"Este clar că (rezoluţia) autorizează orice, pentru toată lumea, orice acţiune contra unui stat suveran. Acest lucru mă face să mă gândesc la apelul la cruciade din epoca Evului Mediu, când oamenii erau chemaţi să meargă undeva pentru a elibera acel loc", a declarat el, citat de agenţiile ruse.

Germania şi-a reiterat rezervele faţă de operaţiunea militară, după primele bombardamente în Libia, potrivit ministrului german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care s-a referit la criticile formulate de Liga Arabă.

"Noi am spus foarte clar, încă de la început, că nu vom participa" la această acţiune a coaliţiei internaţionale, a declarat el, pentru jurnalişti, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană (UE), la Bruxelles.

"Acest lucru înseamnă că apreciem că există riscuri" cu operaţiunea în curs, "iar când auzim ce a declarat Liga Arabă, ieri (duminică), din nefericire, constatăm că aveam motive să fim preocupaţi", a spus Westerwelle.

Liderul Ligii Arabe, Amr Mousa, care a criticat, duminică, bombardamentele coaliţiei asupra Libiei, apreciind că acestea se îndepărtează de rezoluţia Consiliului de Securitate ONU, a declarat luni că afirmaţiile sale au fost "interpretate eronat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici